Οι ΗΠΑ προειδοποιούν και ιδιωτικό τομέα να μην βοηθήσει το ιρανικό τάνκερ

Προειδοποίηση και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ότι κινδυνεύουν να γίνουν στόχος αμερικανικών κυρώσεων εάν παράσχουν συνδρομή στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πλέει στη Μεσόγειο απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο ναυτιλιακός τομέας ειδοποιήθηκε ότι θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Reuters, λίγες ημέρες αφότου η Ουάσιγκτον προειδοποίησε μεσογειακά κράτη ότι θα υποστούν συνέπειες εάν επιτρέψουν ελλιμενισμό του τάνκερ στους ντόκους τους.

Ο αξιωματούχος κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις στον ναυτιλιακό κλάδο να ασκήσουν κάθε δυνατή πρόνοια ώστε να διασφαλίσουν πως δεν συνεργάζονται με οντότητες ή πλοία που έχουν υποστεί κυρώσεις – δηλαδή να διακόψουν κάθε συνεργασία με το Ιράν.

Το Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) πλέει προς την Καλαμάτα, δίχως να έχει υποβάλει αίτημα ελλιμενισμού. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η Ελλάδα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα βοηθήσει στην μεταφορά του πετρελαίου, ειδικά προς την Συρία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» σχέδιο του τάνκερ ήταν να αγκυροβολήσει ανοιχτά των ελληνικών ακτών, να παραλάβει προμήθειες και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

Ωστόσο, υπό την σκιά των αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων των ΗΠΑ, ελληνικές επιχειρήσεις παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών αρνήθηκαν τελικά να συνεργαστούν με το τάνκερ. Ανάλογη στάση υιοθέτησαν και κυπριακές εταιρείες στις οποίες έγινε κρούση από τους διαχειριστές του πλοίου, όπως ανέφερε το δημοσίευμα.

Με αυτά τα δεδομένα, φαντάζει ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο το Adrian Darya 1 να εγκλωβιστεί στην Μεσόγειο, καθότι δεν έχει επαρκή καύσιμα ώστε να επιστρέψει στο Ιράν πλέοντας γύρω από την Αφρική.

Το πλοίο έχει υπερβολικά μεγάλο εκτόπισμα για την διώρυγα του Σουέζ και για αυτόν τον λόγο χρειάστηκε να περάσει στην Μεσόγειο μέσω του Γιβραλτάρ, όπου και κρατήθηκε για περίπου έναν μήνα.
Πηγή: skai.gr