ΕΛΛΑΔΑ


Αυτά είναι τα πρόσωπα που προέκρινε η Διάσκεψη για Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Ιωσήφ Τσαλαγαννίδης πρώτος σε ψήφους, Π. Ζωντανού και Α. Αλειφεροπούλου, οι 3 αντιπρόεδροι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Στο Υπουργικό Συμβούλιο η οριστική απόφαση. Ως αντισυνταγματική κατήγγειλε τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση αποκαθιστά τη θεσμική τάξη», απαντά η ΝΔ.

 
Τους σημερινούς Αντιπροέδρους Ιωσήφ Τσαλαγαννίδη, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου, προέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαλαγιαννίδης έλαβε 14 ψήφους σε σύνολο 23, η κ. Ζωνανού 7 και η κ. Αλειφεροπούλου 4 ψήφους. Μόλις 2 ψήφους έλαβε η κ. Δήμητρα Κοκοτίνη και καμία θετική ψήφο ο Γιώργος Λέκκας και η Ειρήνη Καλού.

Από την ακρόαση απουσίαζαν οι κυρίες Καλού και Κοκοτίνη, τις οποίες είχε επιλέξει στην εκπνοή της θητείας της η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τις θέσεις της Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, αλλά τα σχετικά διατάγματα δεν υπεγράφησαν ποτέ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες δια επιστολών τους προς τη Διάσκεψη σημείωναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η επιλογή τους είχε γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και συνεπώς η τοποθέτησή τους έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί κανονικά, κρίνοντας ότι η παρούσα διαδικασία έχει θεσμικά προβλήματα, καθώς η μη υπογραφή των διαταγμάτων δεν τεκμηριώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε και η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να μη συνεχίσει τη διαδικασία από το σημείο που είχε «παγώσει».

Σε πιο σκληρή γραμμή, αλλά χωρίς να ανεβάσει τους τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη ΝΔ για προσπάθεια πολιτικοποίησης και ευτελισμό της διαδικασίας, λόγω της απουσίας των 4 εκ των 6 προεπιλεγέντων δικαστικών (οι 2 απουσίασαν για προσωπικούς λόγους). Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος , χαρακτήρισε την εκ νέου εκκίνηση της επιλογής των ανώτατων δικαστικών «αντισυνταγματική», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», αντέτεινε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφού υπενθύμισε εμφατικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πράξη αυτή συνιστά αμφισβήτηση της προηγηθείσας διαδικασίας, κατέληξε πως: «η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα όπως έγινε στο παρελθόν και κινείται με όρους αξιοκρατίας».

Ως προς τις ενστάσεις των δύο ανώτατων δικαστικών και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, φέρεται να προέβαλλε δύο επιχειρήματα με στόχο την προάσπιση του κύρους του Κοινοβουλίου.

Αφενός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε επί της ουσίας της άποψή του αρνούμενος να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα, συνεπώς νομικά «αφού έχει εκλείψει η υπογραφή για μία σύνθετη κυβερνητικό-κοινοβουλευτική διαδικασία όλο το προηγηθέν εξατμίζεται».

Αφετέρου ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η επιλογή των ανωτάτων δικαστικών επιβάλλει να υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση, την οποία προφανώς έχει περισσότερο μια Βουλή που έχει νωπή λαϊκή εντολή συγκριτικά με την απελθούσα.

Υπέρ της έναρξης της διαδικασίας από την αρχή τάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, διαφωνώντας όπως και η ΝΔ με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας.

«Η γνωμοδότηση της Διάσκεψης των Προέδρων για τους προτεινόμενους/ες για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και στην αυριανή διαδικασία για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι αναγκαίες, είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, μετά την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στα 7 λευκά ψηφοδέλτια – ανεξαρτήτως προσώπων - εμπεριέχονται κι εκείνα της Ελληνικής Λύσης, με τον Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Βελόπουλο να κάνει λόγο για «φαρσοκωμωδία», κατηγορώντας αμφότερους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μία αντιπαράθεση με στόχο τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση η οριστική απόφαση της επιλογής ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αύριο στη 1 το μεσημέρι η Διάσκεψη θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να ακροαστεί 6 υφιστάμενους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και να γνωμοδοτήσει για τα πρόσωπα που προτείνει για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι προεπιλεγέντες δικαστικοί για τη θέση είναι οι: Δημήτρης Δασούλας, Βασίλης Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παναγιώτης Καραγιάννης.

 
Νέα προκλητική Navtex από την Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου
Η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού ουσιαστικά παρατείνει την δράση του ερευνητικού σκάφους...
16.09.2019, 11:51
Τέλος στα σενάρια βάζει ο Γεραπετρίτης: Δεν αυξάνεται η στρατιωτική θητεία
Τέλος στα σενάρια για την αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας...
16.09.2019, 11:04
Αττική: Mπαράζ επιθέσεων σε τράπεζες και γραφεία της ΟΝΝΕΔ τα ξημερώματα
Η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 25 προσαγωγές. Οι 10 έγιναν από την περιοχή της Κυψέλης, οι 9 από τον...
16.09.2019, 08:07
Ζάκυνθος: Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο- Άρχισαν εναέριες ρίψεις
Η φωτιά σταμάτησε να απειλεί το χωριό Κερί δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας...
16.09.2019, 07:45
Κρήτη: Μοιραίο βραδινό μπάνιο για 29χρονη σε παραλία στο Ηράκλειο
Μοιραίο βραδινό μπάνιο για μια 29χρονη κοπέλα, που παρασύρθηκε από τα κύματα στην παραλία των Γουβών, στην...
16.09.2019, 03:35
Νεκρός ποδηλάτης σε τροχαίο στο Άργος
Ένας ποδηλάτης από τη Ρουμανία, έχασε τη ζωή του το βράδυ της Κυριακής, όταν συγκρούστηκε με Ι.Χ. σε...
16.09.2019, 01:06
Δορυφορική απεικόνιση της φωτιάς στην Ζάκυνθο από τον Copernicus
Φανερώνουν, σε χαμηλή ανάλυση, το πυκνό σώμα καπνού και την έκταση του μετώπου.
15.09.2019, 23:37
Ένας νεκρός από αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στην πλατεία Αμερικής
Το θύμα είναι Αφγανός και δολοφονήθηκε με μαχαίρι. Έγιναν προσαγωγές.
15.09.2019, 23:04
Μεγάλο κύκλωμα που εισήγαγε όπλα από την Αλβανία διέλυσε η Αστυνομία
Έξι συλλήψεις. Η οργάνωση είχε δύο πυρήνες, στην Κρήτη και την Αλβανία.
15.09.2019, 21:27
Τούρκοι ψαράδες σαρώνουν τα ελληνικά νερά
Τα τουρκικά αλιευτικά φτάνουν ακόμα και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνικά νησιά.
15.09.2019, 20:38

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.