Εύβοια: Οριοθετημένη αλλά επικίνδυνη η φωτιά στην Πλατάνα

Δίχως ενεργό μέτωπο είναι αυτή την ώρα η φωτιά στο χωριό Πλατάνα στη θέση Καμπιά στην Εύβοια, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος.

Οι άνδρες της πυροσβεστικής δίνουν μάχη από ξηρά και αέρα για να περιορίσουν και να σβήσουν εν τέλει την πυρκαγιά. Προσπαθούν να ανασυντάξουν δυνάμεις και να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το κέντρο άγριας ζωής. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζονται ακόμα στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατανιά, στη θέση Καμπιά, όπου έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν όλες οι δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς, η οποία υπολογίζεται ότι έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους.
   
Εκεί παλεύουν, μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, τα πεζοπόρα τμήματα, που καταβάλουν προσπάθειες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία έχει πλέον μόνο πυκνούς καπνούς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, μέχρι να σβηστεί και τελευταία σπίθα.
   
Ήδη, πριν νυχτώσει, συντελέστηκε προληπτικά μια διαβροχή και από τα 7 αεροσκάφη που επιχειρούν στο σημείο.

Αυτή την ώρα στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ Αθήνας/Θεσσαλονίκης.

Το νέο μέτωπο κοντά στο Χωριό Πλατάνα συνέχισε για δεύτερο 24ωρο να μαίνεται ενώ η Εύβοια πλήττεται από τις φλόγες για τρίτη ημέρα.

Η αναζωπύρωση στη χαράδρα κοντά στην Πλατάνα το απόγευμα της Πέμπτης εξελίχθηκε σε νέο μέτωπο. 

Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το χωριό.

Εκσκαφικά μηχανήματα άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες για να θωρακίσουν το χωριό. Μπροστά τους η φωτιά λυσσομανούσε. 

Ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται μέσα στο χωριό. Έχουν φτιαχτεί αντιπυρικές ζώνες πέριξ του χωριού, ενώ  η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.»

Οι κάτοικοι έμειναν στο χωριό με δική τους ευθύνη για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα. 

Εντούτοις η πυρκαγιά στην Πλατάνα τη στιγμή οριοθετημένη αλλά παραμένει επικίνδυνη και ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες μέρες μέχρι την πλήρη κατάσβεση της, όπως επισημαίνει η πυροσβεστική.

Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».
   
Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).
   
Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμα: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι δεν έχουν φύγει ούτε στιγμή από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει το ακριβές σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για εμπρησμό και για όχημα που κινούνταν ύποπτα στην περιοχή την ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
 
Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.
   
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.
      
Με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να πετάνε από πάνω ο Μητροπολίτης Χαλκίδας τέλεσε τη θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην εκκλησία της Παναγίας στην Πλατάνα.










Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ