Μπαράζ πυρκαγιών σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες σε πολλές περιοχές της χώρας δίνει η πυροσβεστική υπηρεσία από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν κατά τόπους, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα λόγω καύσωνα αλλά και οι καλοκαιρινές καταιγίδες ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν έξι πυρκαγιές σε Λαμία, Μάνη, Εύβοια, Φυλή Αττικής και Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Δίπλα από την πλατεία του χωριού, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, πέρασαν οι φλόγες στο χωριό Δίβρη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές στα σπίτια παρά μόνο σε κάποιες αγροτικές εγκαταστάσεις και ένα κτίριο που ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο.

Όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι να αντιληφθούν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά περίπου 3 χλμ. μακριά από το χωριό Δίβρη (που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τη Λαμία) οι φλόγες είχαν φτάσει δίπλα από τα σπίτια τους.

’μεση ήταν η ενεργοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ οι κάτοικοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και σε λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Δίβρη Φθιώτιδας έχουν ενισχυθεί και συνολικά ανέρχονται σε 60 πυροσβέστες ( 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος), 5 Α/Φ και 4 Ε/Π. Την επιχείρηση συνδράμουν 11 οχήματα ΟΤΑ, η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίας ’ννης Φθιώτιδας η οποία λίγο μετά τις 7 τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Στις 18.00 περίπου νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Φυλή Αττικής κοντά στο γήπεδο Θρασυβούλου στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση χωρίς να απειλούνται σπίτια, ωστόσο στο σημείο έπνεαν νωρίτερα ισχυροί άνεμοι. Όπως τόνισε στο ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για εμπρησμό, σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπάει στο ίδιο σημείο μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

’μεσα κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ με 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 1 Ε/Π.

Μία ακόμη δασική πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα στο Πευκί Εύβοιας.

Το μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, στο βουνό, μακριά από οικισμούς, ενώ στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι.

’μεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 1 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Την εκτίμηση ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος κίνδυνος αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς πλησιάζει η νύχτα διατύπωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς.

Σημείωσε πως η φωτιά καίει πευκοδάσος και προκλήθηκε από κεραυνό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης μπόρας το απόγευμα.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. ’μεσα κινητοποιήθηκαν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ, 2 Ε/Π και 4 Α/Φ ενώ πριν από λίγη ώρα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν σε 64 πυροσβέστες με 24 οχήματα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Την προσπάθεια συνδράμουν δύο υδροφόρες και δύο μηχανήματα έργου του δήμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λουτρακίου, Γιώργο Γκιώνη, η φωτιά έχει ξεσπάσει σε βουνό σε πυκνό δάσος όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση. Όπως αναφέρει, επιχειρούν όσο μπορούν δύο ελικόπτερα και 2 καναντέρ, αλλά είναι δύσκολο το μέτωπο, το οποίο όπως είπε, προκλήθηκε από κεραυνό.

Παράλληλα, πυρκαγιά μαίνεται και σε δασική έκταση στην περιοχή Κορογονιάνικα της Ανατολικής Μάνης. ’μεσα κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα,1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 3 Α/Φ PZL και 1 Ε/Π.

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Γιώργος Εξαρχάκος δήλωσε ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τη θάλασσα και δεν απειλεί οικισμούς, καθώς ο άνεμος άλλαξε φορά.

Σημειώνεται ότι με τη δύση του ηλίου τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν και θα πετάξουν και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ τη μάχη με τις φλόγες θα συνεχίσουν να δίνουν τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις.