ΕΛΛΑΔΑ


Φωτίου:Πληροφοριακό συστήματος μητρώων ανηλίκων, αναδοχής και υιοθεσίας

Την ανάπτυξη και τη λειτουργία πληροφοριακού συστήματος ειδικών και εθνικών μητρώων ανηλίκων, αναδοχής και υιοθεσίας, προβλέπει απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»

 
Την ανάπτυξη και τη λειτουργία πληροφοριακού συστήματος ειδικών και εθνικών μητρώων ανηλίκων, αναδοχής και υιοθεσίας, προβλέπει απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, συνίσταται και λειτουργεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) το πληροφοριακό σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας (Π.Σ.) στο οποίο καταχωρίζονται ηλεκτρονικά τα δεδομένα, στοιχεία και αρχεία, που αφορούν το Εθνικό καιτα Ειδικά Μητρώα Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Θετών Γονέων, το Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών και το Ειδικό Μητρώο Επαγγελματιών Αναδόχων.

Σκοπός της τήρησης των μητρώων και της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τηρούνται σε αυτά, είναι η επίτευξη της κοινωνικής προστασίας των ανηλίκων, η αποϊδρυματοποίηση και η οικογενειακή αποκατάσταση των ανηλίκων που διαβιούν στις μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας, μέσω των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής και της παροχής σε αυτούς εξατομικευμένης φροντίδας και η επιτάχυνση της διαδικασίας αναδοχής και υιοθεσίας. Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, κρίνεται αναγκαία η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποκειμένων που αιτούνται αναδοχή ή υιοθεσία και των ανηλίκων που προστατεύονται από μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ανάδοχο γονέα ή να υιοθετηθούν, ανεξάρτητα από το αν προστατεύονται από μονάδα παιδικής προστασίας και φροντίδας, καθώς και της φυσικής οικογένειάς τους. «Τα δεδομένα των υποκειμένων τα οποία συλλέγονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας, αφορούν την προσωπική, την οικογενειακή, την ποινική, την εκπαιδευτική, την οικονομική κατάστασή τους και την κατάσταση της υγείας τους. Συλλέγονται μόνο τα απολύτως αναγκαία στοιχεία για την επίτευξη του ως άνω σκοπού, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας επεξεργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προωθούνται και δεν γνωστοποιούνται σε άλλους αρμόδιους φορείς για σκοπούς διαφορετικούς από τους ανωτέρω», διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση.

Διαδικτυακή πύλη αναδοχής–υιοθεσίας anynet


Η διαδικτυακή πύλη ΑΝΥΝΕΤ αποτελεί το κεντρικό σημείο πρόσβασης των πολιτών, καθώς και των εξουσιοδοτημένων κατά περίπτωση χρηστών, στις πληροφορίες, αιτήσεις και ηλεκτρονικές υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος, μέσω της διεύθυνσης www.anynet.gr.

Διαχείριση αιτήσεων αναδοχής και υιοθεσίας


Το υποσύστημα διαχείρισης αιτημάτων αναδοχής και υιοθεσίας παρέχει σε πολίτες τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξης της διαδικασίας για την ένταξή τους στα μητρώα αναδόχων ή θετών γονέων.

Η αίτηση εγγραφής, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του νόμου 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε από τους αιτούντες απευθείας είτε μέσω των αρμόδιων οργάνων των φορέων εποπτείας στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων διαμένουν οι αιτούντες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης εγγραφής αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας και, συγκεκριμένα, της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του αριθμού κινητής τηλεφωνίας.
 
Πάιατ: Εκσυγχρονισμός των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών συμφωνιών
"Χαρά μου να συναντηθώ με υπουργό Ρίκερ και τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συνεχίσουμε τη συζήτηση...
23.07.2019, 13:42
Απολογισμός Όλοι Μαζί Μπορούμε 1 χρόνο μετά τις πυρκαγιές σε Μάτι - Κινέττα
Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και την Κινέττα.
23.07.2019, 13:13
Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τράπεζες την ώρα των χρηματαποστολών
Σπείρα με βαρύ οπλισμό, που διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες σε καταστήματα, την ώρα που γινόντουσαν...
23.07.2019, 13:00
Δίκη ΧΑ: Τηλεφωνήματα στον Ρουπακιά και τον Λαγό καίνε τον κατηγορούμενο
Ο κατηγορούμενος, που δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την Πρόεδρο της δίκης Μαρία Λεπενιώτου, προσπάθησε να...
23.07.2019, 12:46
Αστυνομικοί συνέλαβαν Τούρκο δραπέτη των τουρκικών φυλακών στη Θεσσαλονίκη
Δραπέτης τουρκικών φυλακών συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος, ενώ οι διωκτικές Αρχές...
23.07.2019, 12:39
Επιχειρηματίας επιτέθηκε σε ελεγκτές του ΕΦΚΑ στη Χαλκιδική
Επίθεση από 49χρονο επιχειρηματία καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν ελεγκτές του ΕΦΚΑ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
23.07.2019, 12:29
Μενδώνη:Διενεργήθηκε αυτοψία στον ταινιόδρομο που κατέρρευσε από τον σεισμό
«Τα αποτελέσματά της θα γνωστοποιηθούν μετά την ενημέρωσή μας από την αρμόδια Υπηρεσία» σημειώνει η κ.
23.07.2019, 11:16
Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 21χρονος που παρέσυρε πεζό με τη μηχανή του
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χανίων άφησε την τελευταία του πνοή ένας 21 χρόνος που είχε...
23.07.2019, 09:01
Άγριο έγκλημα στην Κρήτη:Γάλλος τουρίστας βρέθηκε σφαγμένος στο δωμάτιό του
Άγριο έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή του Τσούτσουρου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς ένας...
23.07.2019, 08:54
Στο μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι ο πρωθυπουργός
Παρουσία του πρωθυπουργού τελέστηκε το πρωί της Τρίτης στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κόκκινο...
22.07.2019, 23:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.