Κρήτη: Οι πιλότοι των πυροσβεστικών ελικοπτέρων μένουν σε... ερειπιώνα

Απόλυτη είναι η αδιαφορία της Πολιτείας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται τα πληρώματα των ελικοπτέρων που δίνουν κάθε χρόνο μάχη με τις φλόγες στην αντιπυρική περίοδο.

Ειδικά στο Ηράκλειο, το ρωσικό πλήρωμα του πυροσβεστικού αεροσκάφους και ο Έλληνας σύνδεσμός τους καλούνται κάθε χρόνο να εργαστούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, παντελώς ακατάλληλες για την πολύωρη και σημαντική εργασία που προσφέρουν.

Το κτήριο όπου ξημεροβραδιάζονται οι Ρώσοι χειριστές και ο Έλληνας σύνδεσμος του ελικοπτέρου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ερείπιο, για το οποίο μάλιστα δίνεται και… ενοίκιο! Μέσα σε αυτό κάθε χρόνο και για περίπου τέσσερις μήνες καλούνται να είναι “stand by” για 17 ώρες καθημερινά, οι άνθρωποι από τους οποίους ζητείται η άμεση επέμβασή τους από αέρος για να σβήσουν οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο κατακαίνε το νησί.

Το κτήριο το οποίο έχει δοθεί βρίσκεται εντός του αεροδρομίου (στην 126 Σμηναρχία), ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολεμική Αεροπορία, το Μετοχικό Ταμείο της οποίας λάμβανε τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως και φέτος, ένα υψηλότατο ενοίκιο για τις… παροχές που προσφέρει.

Σύμφωνα με τις περιγραφές και τις καταγγελίες που έχουν φθάσει στον ιστότοπο patris.gr, το συγκεκριμένο κτήριο δείχνει και είναι πιο εγκαταλελειμμένο από ποτέ. Όταν βρέχει τα νερά μπαίνουν στο εσωτερικό του, τα κεραμίδια έχουν σπάσει, τα παράθυρα έχουν πακτωθεί για να μην ανοίγουν, ενώ και η σύνδεση στο διαδίκτυο… σέρνεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που κάθε χρόνο επανδρώνουν τα ελικόπτερα έχουν ζητήσει τις απαραίτητες επισκευές, όμως τίποτα δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το ενοίκιο… τρέχει. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν δε ότι το 2013 είχε ζητηθεί και καταβλήθηκε ως ενοίκιο τον μήνα το ποσό των χιλίων ευρώ!