Ελληνικές διαβεβαιώσεις στην Βρετανία για τα μετα-Brexit δικαιώματα

Διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πως η Ελλάδα θα διασφαλίσει δικαιώματα βρετανών πολιτών που ζουν στην χώρα μας ακόμα και στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι η πλήρης νομική κάλυψη των πολιτών και των δύο χωρών.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει πως η Αθήνα συντάσσει νομοσχέδια «ταχείας εφαρμογής» που θα επιτρέπουν σε εγκατεστημένους βρετανούς πολίτες να συνεχίσουν την εργασία ή τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Θα εξασφαλιστεί επίσης η πρόσβαση στις «παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν πριν την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, λιγότερες από 40 ημέρες από σήμερα. Στόχος είναι να υπάρξουν πρόνοιες και για όσους θα καταφθάσουν στην Ελλάδα μετά την ημερομηνία αποχώρησης, γράφει ο ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτό το σενάριο η απόλυτη προτεραιότητα θα είναι οι έλληνες στην Βρετανία και οι Βρετανοί στην Ελλάδα να συνεχίσουν να σπουδάζουν και να δουλεύουν με τα ίδια ή «πλήρως ανάλογα» δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει την απόφαση του Λονδίνου να επιτρέψει στους κοινοτικούς μετανάστες να αιτηθούν καθεστώς εγκατεστημένου πολίτη. Η πρόνοια θα αφορά όσους μεταναστεύσουν στην Βρετανία έως 29 Μαρτίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2020 σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Περίπου 67.000 Έλληνες κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνουν όλους τους έλληνες φοιτητές. Ο αριθμός είναι διπλάσιος σε σχέση με το 2010-11, όταν η Ελλάδα μπήκε στην εποχή των Μνημονίων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2014 καταδεικνύουν πως περίπου 15.000 Βρετανοί ζουν στην Ελλάδα.

Η επιστολή του κ. Κατρούγκαλου στάλθηκε την Παρασκευή αλλά δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr