Αρχίζει η τελική συζήτηση για την αναθεώρηση στην Βουλή της ΠΓΔΜ

Αρχίζει σήμερα στην Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση που θα οδηγήσει στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και συνεπώς την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η έναρξη της συνεδρίασης μετατέθηκε στις 16:30, με τα Σκόπια να διαρρέουν πάντως πως η κυβέρνηση θα πετύχει την υπερψήφιση.

Επί τάπητος θα τεθούν τέσσερις τροπολογίες που προβλέπουν αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανασύνταξη του προοιμίου και αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν την μέριμνα για την διασπορά και το αμετάβλητο των συνόρων με τις γειτονικές χώρες.

Οι βουλευτές θα κληθούν επίσης να ψηφίσουν τροπολογίες επί του εφαρμοστικού νόμου. Μία εξ αυτών διευκρινίζει πως η μακεδονική ιθαγένεια που αναγνωρίζει η συμφωνία δεν προκαθορίζει ούτε προσδιορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν πολίτες.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η συζήτηση για καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες, Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμη και την Παρασκευή.

Η ψήφιση της συμφωνίας απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτών. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εκτιμά πως μπορεί να ξεπεράσει αυτό το όριο.

Προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές ο κ. Ζάεφ έχει δρομολογήσει αμνηστία για πολιτικά πρόσωπα σχετικά με τα περσινά επεισόδια στην Βουλή. Το μέτρο καλύπτει βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση και συνεπώς διαγράφηκαν από το VMRO.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ζάεφ είχε επαφές με τους ηγέτες δύο κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, του BESA και της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, που είχαν υπερψηφίσει την έναρξη της αναθεώρησης στην πρώτη ψηφοφορία αλλά πλέον ζητούν διασφαλίσεις για τα συμφέροντα της μειονότητας.

Μολονότι οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα οι συνολικά τέσσερις έδρες που διαθέτουν οι δύο παρατάξεις δεν φαίνεται να έχουν «κλειδώσει».
Πηγή: skai.gr