Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κίνδυνος 4) και τοΣάββατο 11 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα. Ηλεία)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία)

· Περιφέρεια Κρήτης


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων και σήμερα, ημέρα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Οι διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Δημοτικής Αστυνομίας, Καθαριότητας, Ηλεκτρολογικού, Πρασίνου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ έκτακτα μέτρα με συνεχείς περιπολίες και υδροφόρα οχήματα πραγματοποιούνται στον Εθνικό Κήπο, στο 'Αλσος Παγκρατίου, στο Πάρκο Ιλισίων, καθώς και στους λόφους Λυκαβηττού, Φιλοπάππου, Στρέφη και Λαμπράκη, στους οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με αυτοκίνητο για λόγους ασφάλειας.

Επίσης, σε ετοιμότητα είναι ειδικό γερανοφόρο όχημα και προσωπικό αναρριχητών έτοιμο να επέμβει για κάθε έκτακτη ανάγκη (απομάκρυνση πεσμένων δέντρων/κλαδιών κλπ). Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, στο 1595.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έκτακτα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς έλαβαν σήμερα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο της Πάτρας.

Ειδικότερα, το συντονιστικό όργανο προστασίας της Αχαΐας αποφάσισε μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις, την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση, δρυμούς, ευπαθείς περιοχές κ.λπ., καθώς και τη λήψη μέτρων για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων. Επίσης, αποφάσισε τη μέγιστη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός των φορέων είναι προσανατολισμένα στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας», προσθέτοντας ότι «είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε συμβάν εν τη γενέσει του».
Πηγή: skai.gr