Κλείσιμο

ΓΓ. Δημόσιας Διοίκησης: Οι ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας

Πειθαρχικές ευθύνες σε δημόσιους λειτουργούς και αιρετούς στο Δήμο Μάνδρας, το δασαρχείο Αιγάλεω και την πολεοδομίας Ελευσίνας καταλογίζει στο πόρισμά της η Γενική Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στο πόρισμά της για τα αίτια των φονικών πλημμυρών της Μάνδρας του Νοεμβρίου του 2017. 

Σε αιρετούς του Δήμου Μάνδρας καταλογίζονται ευθύνες για την ανέγερση δημοτικών αυθαιρέτων κατασκευών μέσα στην κοίτη του ρέματος όπως το αμαξοστάσιο το δημοτικό γήπεδο  αλλά και η απόπειρα τακτοποίησης των αυθαίρετων αυτών, μέσω της υπαγωγής τους στο σχετικό νόμο.

Στο δασαρχείο Αιγάλεω επιρρίπτονται ευθύνες στους υπάλληλους που καθυστέρησαν τρία έτη να απαντήσουν για το δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. 

Στην πολεοδομία της Ελευσίνας καταλογίζονται ευθύνες γιατί  δεν διενεργήθηκαν αυτοψίες για αυθαίρετες κατασκευές, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εξέδωσε νόμιμες άδειες ανέγερσης  κτισμάτων ακόμη  και μέσα στην κοίτη του ρέματος. 

Ευθύνες καταλογίζονται και σε συγκεκριμένους ιδιώτες μηχανικούς, που ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την κατασκευή των αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα στο ρέμα.

Τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος είναι τα εξής:

Ανεξαρτήτως της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων (που επικαλείται η Περιφέρεια Αττικής) η κρατική μηχανή όφειλε να επισπεύσει τα αντιπλημμυρικά έργα και να προχωρήσει σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρίδων φαινομένων στην Μάνδρα
Η επέκταση της πόλης της Μάνδρας που εγκρίθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες με συνέπεια το μπάζωμα του ρέματος της Αγιας Αικατερίνης μέσα στη Μάνδρα χαρακτηρίζεται απολύτως ανορθολογική Και αδικαιολόγητη.

Για το μέγεθος της πλημμύρας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη Αντιπλημμυρικών έργων, σημειώνεται όμως πως ακόμη κι αν αυτά υπήρχαν δεν θα μπορούσα να μηδενίσουν τον κίνδυνο. Το πόρισμα εντοπίζει ότι τα πολεοδομικά και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν σχεδιάστηκαν ολοκληρωμένα προκειμένου να ικανοποιήσουν τους όρους ασφάλειας της πόλης της Μάνδρας.

Προτείνεται η δημιουργία δικτύου βροχομετρικων σταθμών στη Δυτική Αττική προκειμένου να γίνεται έγκαιρη πρόβλεψη καταστροφικών φαινομένων και αρτιότερή αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Το πόρισμα καταλογίζει μεγάλες ευθύνες στην ελληνική γραφειοκρατία του δημοσίου τομέα και ζητά εγρήγορση των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν επισπεύσθηκαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Το πόρισμα κάνει λόγο για επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις υπηρεσίες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις υπάλληλων στην περίπτωση της Μάνδρας Όσον αφορά τις εγκρίσεις των έργων, εντοπίζει ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών που δεν εκτίμησαν σωστά τον πλημμυρίσω κίνδυνο.

Επισημαίνει ακόμη την πλημμελή αστυνόμευση των ρεμάτων μέσα στα οποία αναπτύχθηκαν όπως διαπιστώθηκε περισσότερα από 39 αυθαίρετα ορισμένα εκ των όποιων υπερβαίνουν και τα 1700τμ. Πρόκειται για αποθήκες και κυρίως κτίρια μεγάλων εταιρειών, κατοικίες ισόγειες διώροφες και τριώροφες, Κέντρο διασκέδασης, αμαξοστάσια, γήπεδο, πρατήρια καυσίμων

Το πόρισμα χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα σχεδιαζόμενα αντιπλημμυρικά έργα, και προτείνει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Master plan για τις πλημμύρες ενώ προκρίνει την ανάγκη να Αποσαφηνιστούν με νόμο οι αρμοδιότητες των διαφορετικών υπηρεσιών καθώς αύτη η αοριστία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κρατική αδράνεια.


Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου