Επιμένει ο Κουβέλης για τις φρεγάτες ενώ ετοιμάζεται νέο ΚΥΣΕΑ για τα F-16

Επιμένει το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη για την εγκυρότητα των δηλώσεών του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι, παρά τα γαλλικά δημοσιεύματα ότι το Παρίσι δεν εξετάζει παραχώρηση των πλοίων.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμειναν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έλθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει έντονες αιχμές για τις δηλώσεις Κουβέλη, καταγγέλλοντας «παροιμιώδη ερασιτεχνισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης και για απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Νέα συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τα μαχητικά

Ένα ακόμα «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι τα σχέδια αναβάθμισης 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας για το ζήτημα.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά, καθώς η ελληνική πλευρά οφείλει να απαντήσει έως τις 30 Απριλίου.

Μια από τις εκκρεμότητες είναι το θέμα του κόστους, καθώς η Αθήνα έχει θέσει ως «ταβάνι» τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί κοστολογούν το έργο στα 1,3 δισεκ. με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πληρωμής.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα των F-16, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν έγινε καμία αναφορά στις φρεγάτες.

Αύριο Τετάρτη το πρωί είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία