Κλείσιμο

Μετά από διπλωματική συναλλαγή δέχτηκε η ΕΕ την αναφορά στους στρατιωτικούς

Παραχωρήσεις στην υπόθεση Σκρίπαλ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξασφαλίσει την ξεκάθαρη αναφορά των εταίρων στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, τα 28 κράτη-μέλη κάλεσαν την Άγκυρα να έλθει σε συνεννόηση με την Αθήνα για την επίλυση του θέματος των δύο στρατιωτικών και εξέφρασαν γενικότερα την έντονη ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη κράτηση ευρωπαίων πολιτών σε τουρκικές φυλακές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να εξασφαλίσει την αμέριστη στήριξη των εταίρων ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να υποχωρήσει από τις ενστάσεις που είχε εκφράσει όσον αφορά τη σκληρότητα της καταδίκης της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα στο Σόλσμπουρι της Αγγλίας.

Τελικά η ΕΕ στήριξε τη θέση του Λονδίνου, αναφέροντας πως θεωρεί τη Μόσχα «κατά πάσα πιθανότητα» υπαίτια για την επίθεση στον 66χρονο Σκρίπαλ, κι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση.

Το πρωί της Πέμπτης, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο κάλεσε για να του δώσει συγχαρητήρια για την επανεκλογή του.

Η ελληνική πλευρά απέσπασε επίσης εγγυήσεις ότι το θέμα των δύο στρατιωτικών θα τεθεί στη σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία στη Βάρνα, τη Δευτέρα.
Πηγή: skai.gr