Κλείσιμο

Η Τουρκία αντεπιτίθεται στην ΕΕ μετά την καταδίκη στη Σύνοδο Κορυφής

Στην αντεπίθεση περνάει η Άγκυρα έναντι των Ευρωπαίων, μετά  το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε την Πέμπτη την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχτεί τα συμπεράσματα της ΕΕ, κατηγορώντας μάλιστα τους Ευρωπαίους πως παρέχοντας στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο επιλέγουν την αλληλεγγύη σε βάρος της «νομιμότητας».

Ενόψει της συνόδου ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, ο κ. Τσελίκ επισημαίνει πως η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις συνομιλίες με καλοπροαίρετη πρόθεση για συνεννόηση, κι ότι ελπίζει η Ευρώπη να πράξει το ίδιο.

Αφήνει δε αιχμές για τη στάση Αθήνας και Λευκωσίας, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για την αποτυχία στις περσινές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Είναι θλιβερό που αυτοί […] έκαναν τέτοια ανακοίνωση».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι , αναφερόμενος ειδικά στους δύο έλληνες στρατιωτικούς, κάλεσε την ΕΕ να αποφεύγει τις παρεμβάσεις στην τουρκική Δικαιοσύνη.

«Την ώρα που εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση με την ΕΕ είναι βέβαιο ότι τέτοιες αποφάσεις δεν θα προκαλέσουν εποικοδομητικά αποτελέσματα. Σε αυτό το κείμενο υπάρχει και ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Οι στρατιώτες αυτοί συνελήφθησαν επειδή εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφεύγει τις παρεμβατικές στην Τουρκική δικαιοσύνη ανακοινώσεις».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε αναφέρει επίσης ότι το ανακοινωθέν της ΕΕ περιέχει απαράδεκτες διατυπώσεις για τη χώρα του, «εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Τα κινητά των δύο Ελλήνων είναι καθαρά και όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι είναι ψέματα» τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τις τουρκικές αναφορές περί «στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων» στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.



Πηγή: skai.gr