ΥΠΕΞ προς Μπουλούτ: «Καθείς και το μέτρο του»

«Αχαρακτήριστες» και «ξένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό» αποκάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας ότι θα σπάσει τα χέρια και τα πόδια οποιουδήποτε ανέβει στα Ίμια.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς σημείωσε ότι ανάλογες τοποθετήσεις δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προσθέτοντας αιχμηρά ότι θα ήταν καλό ο σύμβουλος Γιγκίτ Μπουλούτ να αντιληφθεί τις συνέπειες τέτοιων τοποθετήσεων, δεδομένης και της θέσης του.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο ο εν λόγω κύριος να είναι μελετηρός», προσέθεσε ο κ. Γεννηματάς. «Το έχουμε ξαναπεί, καθείς και το μέτρο του».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπενθύμισε την πάγια ελληνική θέση ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου, περιλαμβανομένων των Ιμίων, είναι «σαφές και κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο».

Η ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημαντικότερα περιστατικά ήταν η επαφή που υπήρξε ανάμεσα στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» και σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής ανοιχτά των Ιμίων την περασμένη εβδομάδα, και η επιχείρηση που έστησε η τουρκική πλευρά ώστε να παρενοχλήσει την απόδοση τιμών στους τρεις έλληνες αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στην κρίση των Ιμίων το 1996.
Πηγή: skai.gr