Αιχμηρή διάψευση από το ΥΠΕΞ σχετικά με τη «συμφωνία» για Νέα Μακεδονία

Διαψεύδουν κατηγορηματικά πηγές του υπουργείου Εξωτερικών το φερόμενο ελληνικό έγγραφο που δημοσίευσε αλβανικός ιστότοπος και υποστηρίζει ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Κύκλοι του ΥΠΕΞ χαρακτήρισαν τον ιστότοπο infoshqip.com «απολύτως άγνωστο» και «περίεργο».

Εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς αμφιβολίες για το κατά πόσον πρόκειται πράγματι για γνήσιο αλβανικό σάιτ ή πρεσβεύει συμφέροντα στην εσωτερική μειονοτική κόντρα ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους στην ΠΓΔΜ.

Προσέθεσαν μάλιστα πως θεωρούν «εκ του πονηρού» ενέργεια την ανακίνηση του ονοματολογικού από μέσο ενημέρωσης με τέτοια χαρακτηριστικά.

Οι αξιωματούχοι πέταξαν το μπαλάκι για τη διαπραγμάτευση στα Σκόπια, σημειώνοντας ότι η Αθήνα δεν βιάζεται για επίλυση του ονοματολογικού ενώ αντίθετα η γειτονική χώρα «καίγεται» για λύση το ταχύτερο δυνατό ώστε να ενταχθεί στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έγγραφο που αναφέρει ο ιστότοπος φέρεται να περιέχει επίσης λύσεις για εκκλησιαστικά και γλωσσικά θέματα, όπως και ζητήματα ταυτότητας, όπου πολλές φορές υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στους αγγλικούς όρους και τους ελληνικούς.

Σύμφωνα με τμήματα του φερόμενου εγγράφου που παραθέτει το δημοσίευμα, στα αγγλικά οι κάτοικοι της «Νέας Μακεδονίας» θα λέγονται New Macedonians (Νέοι Μακεδόνες), ενώ αντίθετα δεν υπάρχει αντίστοιχη ερμηνεία στα ελληνικά.

Σε ό,τι αφορά την εθνοτική ομάδα, στα αγγλικά φέρεται αν υιοθετείται ο όρος Ethnic Macedonians ενώ στα ελληνικά οι γείτονες θα αποκαλούνται Σλαβομακεδόνες.

Η γλώσσα θα λέγεται σλαβομακεδονική στα ελληνικά και σύγχρονη μακεδονική στα αγγλικά.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΠΓΔΜ