Κλείσιμο

Πέρασε στην Επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο για αρμοδιότητες των μουφτήδων

Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ότι στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης οικογενειακά ζητήματα όπως γάμοι, διαζύγια και διαθήκες θα υπάγονται στη δικαιοδοσία των μουφτήδων μόνον εφόσον αμφότερα τα διάδικα μέρη ζητήσουν την επίλυση της διαφοράς με βάση τον μουσουλμανικό νόμο.

Με βάση το νομοσχέδιο, οποιαδήποτε εμπλεκόμενη πλευρά μπορεί να προσφύγει στα τακτικά δικαστήρια για την επίλυση της διαφοράς και ορίζεται ότι οι κληρονομικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας διέπονται από τον αστικό κώδικα.

Ωστόσο, τυχόν συμφωνία για ανάθεση της υπόθεσης σε μουφτή αποκλείει την δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.

Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε ότι η ρύθμιση έρχεται σε μία χρονική στιγμή που «δημιουργείται μία κατάσταση εξαιρετικά σύνθετη στην Ευρώπη, με στοιχεία ισλαμοφοβίας και που έχει βάλει στο τραπέζι ζητήματα ταυτότητας, τα οποία η ίδια η Ευρώπη, ξεχνώντας την ιστορία της, θεωρεί ότι τα έχει επιλύσει».

Προσέθεσε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται ένα «βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο ευρωπαϊκό και ένα πλαίσιο σεβασμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Επιφύλαξη για την στάση τους στην Ολομέλεια εξέφρασαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια, για να ψηφιστεί, μετά τις γιορτές.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ