Κλείσιμο

ΕΙΤΗΣΕΕ: Έλεγχος πόθεν έσχες για τις τηλεοπτικές άδειες - «έξω» οι λαγοί

Η απουσία ουσιαστικού ελέγχου πόθεν εσχες πριν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν διασφαλίζει πως θα αποφευχθούν τα «τραγελαφικά γεγονότα τύπου βοσκοτόπων» στο πλαίσιο διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ.  

Αυτό που προβλέπεται είναι απλά ο έλεγχος της ύπαρξης χρημάτων με την επίδειξη εγγυητικής επιστολής και όχι ο έλεγχος του «πόθεν», τονίζει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. 

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «προφανώς» είναι καλοδεχούμενος και επιβεβλημένος συνεχίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να διασφαλισθούν οι «αυτονόητες προϋποθέσεις».

Αναιτιολόγητα περιορισμένος ο αριθμός των αδειών

«Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις που απορρέουν από το νόμο 4339, για αρκετές εκ των οποίων και το ίδιο το ΕΣΡ έχει αποφανθεί αρνητικά τόσο κατά την ψήφιση του νόμου όσο και πολύ πρόσφατα. Πέραν των κρίσιμων ζητημάτων του αναιτιολόγητα περιορισμένου αριθμού των αδειών και της υιοθέτησης του συστήματος δημοπρασίας που ουδεμία λογική σχέση έχουν με τη σύγχρονη ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, διαπιστώνεται ότι η νέα προκήρυξη εν πολλοίς αναπαράγει αυτολεξεί την προκήρυξη του διαγωνισμού 2016 που ακυρώθηκε ενώ δεν προβλέπονται αυτονόητες ασφαλιστικές δικλείδες που θα ενισχύσουν την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό δίνοντας λύση στα καίρια γνωστά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός το 2016.

Δεν διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός


Η νέα διαδικασία δεν διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την ισότιμη συμμετοχή των ενδιαφερόντων καθώς δεν προβλέπεται αντιμετώπιση του φαινομένου ενός δήθεν επενδυτή ο οποίος έχει σκοπό μόνο να ανεβάσει την τιμή του διαγωνισμού, χωρίς να έχει τον κίνδυνο να χάσει το ποσό της Ε/Ε συμμετοχής, λειτουργώντας ως «λαγός».

«Το φαινόμενο αυτό το είδαμε στον διαγωνισμό του 2016, κατά δήλωση συμμετέχοντος, και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η τεχνική δυνατότητα επανάληψης της ίδιας πρακτικής υφίσταται και στην νέα προκήρυξη», υπογραμμίζει η Ένωση.

Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις


Ο κάθε νέος επενδυτής, εάν λάβει άδεια, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το τίμημα τουλάχιστον 35 εκ. ευρώ, την υποχρέωση εντός 6 μηνών να έχει 400 εργαζόμενους, να διαθέτει πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, studios και εγκαταστάσεις και ασφαλώς πρόγραμμα και περιεχόμενο. Παράλληλα έχει την υποχρέωση να διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω προβλέπονται από το νόμο. Ως εκ τούτου ο κάθε επενδυτής που συμμετέχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει.

Να ζητηθεί εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης


«Είναι προς όφελος του δημοσίου και του υγιούς ανταγωνισμού να ζητηθεί μια εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης (όπως γίνεται σε δημόσια έργα ή σε μεγάλες κρατικές προμήθειες)για τους υποψηφίους που κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης δεν λειτουργούν ως τηλεοπτικοί σταθμοί και επομένως δεν διαθέτουν υποδομές, εγκαταστάσεις και προσωπικό ώστε να αποδεικνύεται η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα κάθε ενδιαφερόμενου.

Να αποκλειστούν οι «λαγοί»


Αυτές οι προϋποθέσεις προφανώς και όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την είσοδο της υγιούς επιχειρηματικότητας στον χώρο, αλλά λειτουργούν υπέρ των υγιών νεοεισερχομένων, καθώς απλά αποκλείουν την παρουσία τυχάρπαστων και «λαγών» που ζημιώνουν την αξιοπιστία της διαδικασίας και το τελικό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να κινηθούν στην κατεύθυνση καθαρών και αδιάβλητων διαδικασιών στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού.
Πηγή: skai.gr