Κομισιόν: Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει ως και 55 εκατ. ευρώ από τα ΕΑΣ

Έως και 55 εκατομμύρια ευρώ οφείλει να ανακτήσει η ελληνική κυβέρνηση από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ένα μέρος της οικονομικής βοήθειας που είχε δώσει η Αθήνα στην επιχείρηση συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Το πόρισμα είναι ωστόσο ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη χώρα μας, καθώς η Κομισιόν έκρινε ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που δόθηκε στα ΕΑΣ ήταν νόμιμο, με δεδομένο ότι τα προϊόντα της επιχείρησης αφορούν «ουσιώδη» ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Την περίοδο 2004-2011 η Ελλάδα ενέκρινε σειρά μέτρων στήριξης των ΕΑΣ, προσφέροντας άμεση κρατική επιχορήγηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση του κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Συνθήκη της ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των κρατών-μελών να λαμβάνουν μέτρα που θεωρούν αναγκαία για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφάλειάς τους.

Στον αντίποδα, η Κομισιόν συμπέρανε ότι τα ως και 55 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να ανακτηθούν δόθηκαν ως στήριξη για πολιτικές δραστηριότητες των ΕΑΣ, και συνεπώς δεν εξαιρούνται από τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας.

Οι Βρυξέλλες διευκρίνισαν ότι η παράνομη βοήθεια θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο εάν η Αθήνα είχε καταθέσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Το σχέδιο θα έπρεπε να περιγράφει πώς θα διασφαλιζόταν η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ΕΑΣ και θα απαριθμούσε μέτρα που θα διόρθωναν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που θα προκαλούσε η κρατική βοήθεια στην αγορά.
Πηγή: skai.gr