Με το νόμο Παρασκευόπουλου είχε αποφυλακιστεί ο δολοφόνος της εφοριακού

Με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου είχε αποφυλακιστεί, τον Μάιο του 2017, ο 58χρονος που κατηγορείται για την δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία.

Ο 58χρονος είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2011 για κατοχή και διακίνηση 37,5 κιλών χασίς και το δικαστήριο, τότε, τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 20 χρόνων.

Ωστόσο, αποφυλακίστηκε έξι χρόνια αργότερα.

Ο 58χρονος δέχθηκε νωρίτερα προπηλακισμούς και έντονες αποδοκιμασίες από συγγενείς της δολοφονημένης 32χρονης εφοριακού και απλούς πολίτες, ενώ έβγαινε από το γραφείο του ανακριτή στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου, που είχε ως στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, έχει αναδειχτεί σε σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε το τελευταίο διήμερο ότι το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα. Είπε ότι οι πρόωρες αποφυλακίσεις ήταν μέτρο έκτακτο, προσθέτοντας πάντως ότι μέτρα για μείωση του πληθυσμού των κρατούμενων έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2005.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι μέρος των αποφυλακισθέντων είναι δεδομένο ότι θα υποτροπιάσουν και θα επιστρέψουν στο έγκλημα.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία για το ποσοστό των αποφυλακισθέντων που υποτροπίασαν, ο κ. Παρασκευόπουλος έχει πει ότι μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού φανερώνουν ότι το ποσοστό είναι υψηλό και φτάνει έως το 60%.
Πηγή: skai.gr