Κονδύλι 3,6 εκατ. ευρώ ανέκτησε το ΥΠΕΞ από την Αφρικανική Ένωση

Κονδύλι σχεδόν 3,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε διατεθεί για προγράμματα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν ανέκτησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, οι πόροι είχαν δοθεί από την Ελλάδα για τη χρηματοδότηση σειράς πρωτοβουλιών στο πλαίσιο Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε με την Αφρικανική Ένωση τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ωστόσο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου υπό τον πρέσβη Νίκο Βαμβουνάκη διαπίστωσαν ότι τα συμφωνηθέντα προγράμματα δεν πραγματοποιήθηκαν, γεγονός που το ΥΠΕΞ αποδίδει στην έλλειψη μέριμνας και παρακολούθησης από την τότε ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν έρευνας τα χρήματα επεστράφησαν από την Αφρικανική Ένωση.

Οι έρευνες του ΥΠΕΞ
για πόρους που σπαταλήθηκαν στο παρελθόν χωρίς εγγυήσεις ή για «αμφιβόλου σκοπιμότητας προγράμματα» έχουν αποφέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επιστροφή χρημάτων της χώρας και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: skai.gr