Κλείσιμο

Καλαματιανός: Σε ένα μήνα ο καθαρισμός της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό

Την εκτίμηση ότι σε 20 ημέρες με ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό προχώρησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως είπε για την απορρύπανση της περιοχής επιχειρούν σχεδόν όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο, ενώ συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος.

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία από χθες το απόγευμα η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου έχει σχεδόν επιτευχθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα πετρελαιοειδή μεταφέρονται με τους ανέμους και η ρύπανση σε Ελληνικό και Γλυφάδα δεν αφορά νέα μόλυνση.

Αύριο, Πέμπτη, στις 15.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου για το θέμα, στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Για ανύπαρκτη ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό έκαναν λόγο στον ΣΚΑΪ οι δήμαρχοι Ελληνικού και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Όπως επισήμαναν, ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τα μέσα ενημέρωσης ενώ από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου,  απηύθυνε έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ σε κατοίκους και επισκέπτες να μην κατεβαίνουν για μπάνιο στις παραλίες του Δήμου.

Για περιβαλλοντικό έγκλημα έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο επικεφαλής της WWF Hellas, Δημήτρης Καραβέλας. Τόνισε πως η WWF Ηellas δηλώνει «παρών» σε όποιο κάλεσμα γίνει από το λιμενικό σώμα η τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επιχείρηση καθαρισμού.

Την επόμενη Τετάρτη στις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, μετά από αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ανάλογο αίτημα είχε υποβάλλει και ο αντιπρόεδρός της επιτροπής, Νότης Μηταράκης.
Στη συνεδρίαση θα κληθούν να ενημερώσουν συναρμόδιοι φορείς , τοπική αυτοδιοίκηση , περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες.
Πηγή: skai.gr