Στις φλόγες έχει παραδοθεί το βόρειο τμήμα της Ζακύνθου

Το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στη Ζάκυνθο, μετά το χωριό Αναφωνήτρια, όπου έκαψε ένα μαγαζί και έφτασε σε αυλές σπιτιών, κινείται τώρα προς το χωριό Μαριές όπου οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους με λάστιχα ενώ προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες με ό,τι μέσα διαθέτουν.

Λίγο πιο βόρεια μαίνονται άλλα τρία μέτωπα πυρκαγιών στις Άνω Βολίμες και στις περιοχές Σκούτα και Πελιλομποί.

Για την κατάσβεση τους επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζετέλ το οποίο θα επιχειρεί για λίγη ώρα ακόμα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Εν τω μεταξύ χωρίς ενεργά μέτωπα πλέον είναι οι φωτιές στις περιοχές Αγαλάς και Αργάσι στη Ζάκυνθο, που μαίνονται από χθες. Ωστόσο επιτόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Δύσκολη πυρκαγιά μαίνεται και σε δασική έκταση στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων. Στο σημείο έχουν σπεύσει 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα.

Πολύ υψηλός παραμένει και αύριο Κυριακή
ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας. σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Επίσης, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό «199».

Πηγή: skai.gr