Ελλάδα και άλλα 7 κράτη κατά Κίνας για παραποίηση γεωγραφικών ενδείξεων

Σε νομικές ενέργειες κατά της Κίνας προβαίνουν οχτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για 25 πλαστά εμπορικά σήματα της κινεζικής αγοράς. Τα εμπορικά σήματα παραπλανούν τους Κινέζους καταναλωτές αναφορικά με προϊόντα της ΕΕ που προστατεύονται με γεωγραφική ένδειξη.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία συμφώνησαν να καταθέσουν μια κοινή δικαστική προσφυγή, για να μοιραστούν την οικονομική επιβάρυνση των δικαστηρίων στην Κίνα.

Πηγές του υπουργείου είπαν στον ιστότοπο ΕURACTIV ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για σχετική δράση μετά τον δεκαπεντάγουστο.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η πλειονότητα των προϊόντων που παραποιήθηκαν, αφορά σε οίνους και οινοπνευματώδη, τη φέτα, τα ισπανικά ελαιόλαδα και το ιταλικό ξύδι.

Ειδικότερα, στην ελληνική περίπτωση η φέτα και το κρασί της Σάμου, έχουν καταχωρηθεί κακοβούλως ως «φέτα» και «Σάμος» ??στην κινεζική γλώσσα.

Επιπλέον, το υπουργείο προειδοποιεί ότι «αν οι εν λόγω καταχωρήσεις δεν απορριφθούν από το δικαστήριο, τότε οι Κινέζοι κάτοχοί τους θα έχουν το δικαίωμα, είτε να παράγουν τα προϊόντα αυτά για την εγχώρια αγορά, είτε να εισάγουν ομώνυμα παραποιημένα προϊόντα από όλο τον κόσμο».

Τον Ιούνιο, οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο συμφώνησαν να δημοσιεύσουν έναν κατάλογο 200 ευρωπαϊκών και κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων (100 για κάθε χώρα) που θα εξεταστούν με στόχο την εξασφάλιση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των προϊόντων μέσω διμερούς συμφωνίας, που αναμένεται να συναφθεί το 2017.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι κατά τον 11ο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κίνα στις 27 Ιουλίου, η τελευταία συμφώνησε να αναγνωρίσει τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ μέσω ενός ιδιότυπου συστήματος, αλλά «αρνήθηκε απόλυτα» να ακυρώσει τα εν λόγω κακόπιστα εμπορικά σήματα.

Τέλος, το έγγραφο αναφέρει, ότι λόγω βιασύνης της Κομισιόν για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς και έλλειψης ευελιξίας της Κίνας στην υπόθεση, είναι επιτακτική ανάγκη να ασκήσουν αγωγή οι πληγείσες χώρες, δεδομένου ότι δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής τα κράτη-μέλη.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr