Κλείσιμο

Γερμανία: Πάνω από 11.000 πρόσφυγες εγκαταλείψαν φέτος την Ελλάδα

Περισσότεροι από 11.000 αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα πρώτο εξάμηνο του 2017 επιστρέφοντας σε χώρες από την Αλβανία μέχρι το Μπαγκλαντές, σημειώνει σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η μαζική επιστροφή στις πατρίδες τους δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συμβολή των ίδιων των μεταναστών και των ελληνικών αρχών που έχουν στο πλευρό τους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης IOM. Από κοινού Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δραστηριοποιούνται με κριτήριο τον άνθρωπο και όχι πολιτικές σκοπιμότητες, όπως συμβαίνει δυστυχώς με κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» τονίζει η γερμανική εφημερίδα, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο που διαδραματίζουν κάποιες ΜΚΟ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία «είναι συμβολική και αφορά μερικές δεκάδες ανθρώπους». «Θα εφαρμόσουμε συμβολικά την συνθήκη του Δουβλίνου κάτι το οποίο σημαίνει πως ο αριθμός θα είναι πολύ μικρός, λίγων δεκάδων ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ένας αριθμός θα μείνει στη χώρα μας. Θέλουμε να περπατήσουμε στο μέλλον μαζί τους. Ξεκινάμε μία διαδικασία ένταξης πολύ δύσκολη αλλά θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Στο μεταξύ, περίπου 100.000 Σύροι πρόσφυγες αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους από την Τουρκία έως τα τέλη του 2017, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών και της UNHCR.
Πηγή: skai.gr - DW