Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία για την Αγία Σοφία

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, την Τετάρτη.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μην σέβονται μνημεία όπως η Αγία Σοφία και να θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή.

Η Ελλάδα έχει επιδιώξει να διεθνοποιήσει το ζήτημα, στρατηγική που φαίνεται να έχει αποφέρει κάποια αποτελέσματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία πως θα πρέπει να διατηρήσει τον υφιστάμενο χαρακτήρα του μνημείου, το οποίο λειτουργεί ως κοσμικό μουσείο από το 1935.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σημείωσε πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο που έχει «εξαιρετική σημασία» για «πολλές θρησκείες».

«Συνεπώς απλώς καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τρόπο που σέβεται τη σύνθετη ιστορία της», επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για το ζήτημα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική συμπεριφορά καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη.

Επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την κατασκευή ή τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα ακόμα και κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου, ενώ βάζει στο κάδρο και την Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως οι ελληνικές Αρχές κάθε χρόνο απορρίπτουν τα αιτήματα των μουφτήδων για προσευχή σε ιστορικό τζαμί της πόλης.

«Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», ανταπάντησε λιτά η ελληνική διπλωματία.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ