«Φρένο» στο 30% των θανατηφόρων τροχαίων με 5% μικρότερη ταχύτητα

Η πιθανότητα να χάσει κανείς την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Ελλάδα, στις περιπτώσεις που εμπλέκεται μόνο ένα όχημα, είναι διπλάσια από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποιεί ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που οργανώνει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τον ΠΟΥ.

Η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανατηφόρα αυτοκινητιστικά «του ενός οχήματος» με την ταχύτητα να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε αυτές τις περιπτώσεις, εξηγεί ένας εκ των συνδιοργανωτών των εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη, ο Δημοσθένης Παπαδάτος, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως αν οι οδηγοί φρόντιζαν να μειώσουν την ταχύτητά των οχημάτων τους κατά 5% (π.χ από τα 120 χλμ/ώρα στα 114 χλμ/ώρα), υπολογίζεται πως θα αποτρέπονταν περίπου 3 στις 10 θανατηφόρες συγκρούσεις.

Υποστηρίζουμε ότι τα τροχαία δυστυχήματα είναι «εγκλήματα και όχι ατυχήματα» επειδή δεν είναι θέμα τύχης, σημειώνει ο κ. Παπαδάτος, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν μία διαρκή επιδείνωση αντί για βελτίωση της κατάστασης.
Πηγή: skai.gr