Κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων στη Χάγη για τα Panama Papers

Στη Χάγη μετέβη την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αθανασίου, που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, για συναντήσεις με την Γενική Εισαγγελέα του Παναμά.

Η ελληνική πλευρά υπέβαλε αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών από τα αποκαλούμενα Panama Papers σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, που βρίσκονται σε έρευνα από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Εκτός του κ. Αθανασίου, η ελληνική αποστολή στη Χάγη αποτελούνταν από την Ελένη Τουλουπάκη και τον Χρήστο Ντζούρας, οι οποίοι είχαν σημαντικές συναντήσεις με την Γενική Εισαγγελέα του Παναμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για ανοίγματα λογαριασμών για Έλληνες που είναι στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιρειών και ιδρυμάτων προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών πόρων για τα οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ανοίξει έρευνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γενική Εισαγγελέας του Παναμά γνωστοποίησε στην ελληνική εισαγγελική αποστολή ότι μόνον σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς θα συνεργαστεί ο Παναμάς και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

Ο έλληνες εισαγγελείς μετείχαν κατά την τριήμερη παραμονή τους στη Χάγη, την περασμένη εβδομάδα σε σειρά συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust και στις οποίες μετείχαν εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με αντικείμενο τα Panama Papers, με βασικό στόχο την παροχή στοιχείων από τον Παναμά προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί και να εντοπιστούν οι δικαιούχοι μαύρου, ενδεχομένως και πολιτικού χρήματος.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, πέραν της χώρας μας, επιδεικνύουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που έχουν πολλούς λογαριασμούς στα Panama Papers για πολίτες τους η εταιρείες δικών τους συμφερόντων, όπως επίσης και οι ΗΠΑ που πρωτοστατούν στις έρευνες κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάδρου