Μουζάλας: Έρχεται ρύθμιση για αποζημιώσεις αγροτών και στην Ειδομένη

Ρύθμιση για την αποζημίωση αγροτών και κατοίκων, που υπέστησαν ζημιές από το μεγάλο κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στην Ειδομένη του Δήμου Παιονίας – μετά τη Μόρια της Λέσβου – προανήγγειλε από τη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας, υποστηρίζοντας ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εισηγούμενος την τροπολογία για τις αποζημιώσεις στη Μόρια, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τέτοιου είδους ζημιές να αποζημιώνονται στο εξής από τον ΕΛΓΑ.

«Θα ήταν λάθος να καθυστερήσουμε κι άλλο τις πληρωμές αυτών των ανθρώπων ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης γι' αυτό αποφασίσαμε την πληρωμή τους μέσω των παραβόλων για την άδεια παραμονής των νομίμων μεταναστών», σημείωσε.

Η τροπολογία του υπουργείου πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Τη χαρακτήρισε «μνημείο υποκρισίας και ρατσισμού», καλώντας τον κ. Μουζάλα να την αποσύρει και να καταθέσει ρύθμιση για την πληρωμή των πληγέντων της Μόριας με άλλο τρόπο.

«Αφορά ένα πραγματικό πρόβλημα της περιοχής και η κυβέρνηση όντως οφείλει να αποκαταστήσει τις ζημιές. Η κάλυψη της δαπάνης από τ’ ανταποδοτικά παράβολα που πληρώνουν οι νόμιμοι μετανάστες όμως για την παραμονή τους στη χώρα πάσχει νομικά και όχι μόνο. Είναι μνημείο ρατσισμού και υποκρισίας. Υποκρισίας γιατί καταλογίζει ευθύνες για την πρόκληση ζημιών στους πρόσφυγες ενώ η ίδια δεν είχε έτοιμες τις δομές που έπρεπε για τη φιλοξενία τους και ρατσισμού γιατί στοχοποιεί τους πρόσφυγες ως παραβατικούς. Να καλύψετε τη δαπάνη νόμιμα» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά