«Πρωταθλήτρια» στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης η Ελλάδα

Την πρωτιά στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των 26 κρατών – μελών της ΕΕ τόνισε το Σάββατο η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) Ειρήνη Γιανναδάκη κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΔΔ, που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο της ΕΔΔ, οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από… 7 χρόνια, καθώς προτεραιότητα έχουν οι φορολογικές υποθέσεις.

Η κυρία Γιανναδάκη εξήγησε ότι μια αγωγή που κατατίθεται σήμερα εκδικάζεται μετά από 7 χρόνια γιατί εξαιτίας του κατά προτίμηση προσδιορισμού των φορολογικών υποθέσεων λόγω μνημονιακής υποχρέωσης ο προσδιορισμός των αγωγών αποζημίωσης έμεινε πίσω.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις όπου η πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε τα εξής:

- Στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 288.229 υποθέσεις, από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία. Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.

- Στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι εκκρεμείς υποθέσεις φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά από 103.490 το 2015 σε 91.453 το 2016, από τις οποίες δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί δικάσιμος για 44.000 έναντι 72.000 το 2015.

«Αλλά και σ΄αυτό το ζήτημα δεν έγινε καμιά προσπάθεια να θεραπευτούν τα αίτια αλλά μόνο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις. Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος» τόνισε η κ. Γιανναδάκη.

Ακόμη, η πρόεδρος της ΕΔΕ ανέφερε ότι δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό το αίτημα των δικαστικών Ενώσεων να συναντηθούν τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ αναφερόμενη στο νέο παράβολο που επιβλήθηκε στις περιπτώσεις αναβολής εκδίκασης των υποθέσεων («αναβολόσημο») ανέφερε: «Θεσμοθετήθηκε και η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο κρίνει νόμιμο το αίτημα χορήγησης αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί ταμειακές ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ και όχι τον σκοπό του νόμου, δηλαδή την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται σε ποσοστά που φθάνουν το 60 και 70% επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της».

Ακόμη, η πρόεδρος της ΕΔΔ αναφέρθηκε στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος των δικών που την καθιστούν συνεχώς και περισσότερο μη προσιτή στους πολίτες. Όπως παρατήρησε, «οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αποτελούν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν πλέον να απευθύνονται στη Δικαιοσύνη. Γιατί η δικαστική λειτουργία αντιμετωπίζει πράγματι σημαντικά διαχρονικά προβλήματα που και αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα τουλάχιστον επιδεικνύει αξιοσημείωτη αδράνεια παρά τις κατ’ επανάληψη και με σχετικά υπομνήματα επισημάνσεις του δικαστικού σώματος που παραμένουν στα συρτάρια αφού ο διάλογος με τις δικαστικές Ενώσεις απουσιάζει. Γιατί στο όνομα της επιτάχυνσης αλλά και κάλυψης ταμειακών αναγκών του κράτους περιορίζεται διαρκώς το δικαίωμα του για δικαστική προστασία. Γιατί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της δίκης σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων είναι παράγοντες αποτρεπτικοί για να προσφύγει κανείς στη Δικαιοσύνη».
Πηγή: skai.gr