Ο γερμανικός Τύπος χαιρετίζει αλλά και ανησυχεί για το Όχι του Άρειου Πάγου

Μεγάλη δημοσιότητα δίνει ο γερμανικός Τύπος στην ιστορική απόφαση του Άρειου Πάγου να απορρίψει την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών στην πατρίδα τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα δυσκολέψει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκιάς.

«Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το περιοδικό Der Spiegel.

«Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη οργή της Τουρκίας [...] Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Ένας κόλαφος στον Ερντογάν», αναφέρει το περιοδικό.

Το ενδεχόμενο μη τήρησης της συμφωνίας για το προσφυγικό από την πλευρά της Τουρκίας επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η Άγκυρα έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα».

«Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας», επισημαίνει η «Tageszeitung» του Βερολίνου.

«Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr