Κρίσιμες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό καθώς η ΕΕ αναβαθμίζει την πολυμερή

Σειρά κρίσιμων επαφών λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, ενόψει της κρίσιμης πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη ανάμεσα στις 9 και στις 12 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον κ. Τσαβούσογλου να αναφέρει στο Twitter ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται πως η Αθήνα επιμένει στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα και κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων, θέσεις που έως τώρα δεν έχουν γίνει δεκτές η Άγκυρα, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί επίσης με τον νέο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Τσαβούσογλου είχε επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος την Τετάρτη επισκέφτηκε την Αθήνα.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της Γενεύης από έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους της, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως θα είναι και η ενωμένη Κύπρος.
Πηγή: skai.gr