Κλείσιμο

Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Γιούνκερ, Μέι, Ολάντ για το Κυπριακό

Τηλεφωνικές επαφές για το Κυπριακό με την Άνγκελα Μέρκελ, τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκινά από σήμερα ο Πρωθυπουργός που το πρωί της Δευτέρας έχει καλέσει σε κατ ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Σήμερα αναμένεται να συνομιλήσει με την βρετανίδα πρωθυπουργό.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις στο Κυπριακό παρότι το Βερολίνο δεν μπορεί να συμμετάσχει απευθείας στην πολυμερή.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα παραστεί η ίδια στην πολυμερή καθώς η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη ενώ αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο είναι και ο κύριος Ολάντ καθώς όπως είχε διαβεβαιώσει προ ημερών από τη Λευκωσία ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στην πολυμερή καθώς είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα παρίσταται και η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φρεντερίκα Μοντερίνι, η οποία έχει συγκροτήσει πολυπληθές νομικό επιτελείο για το Κυπριακό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πώς και αν θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον συμφωνηθεί με την Άγκυρα και τους τουρκοκύπριους, να συμμετάσχουν είτε μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ, είτε μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σημαντικό είναι και το αν θα μεταβεί στη Γενεύη ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο θα επισκεφτεί μεθαύριο στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Κοτζιάς.

Ανοικτό παραμένει τι θα κάνει η Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον κύριο Πούτιν και αναμένει την απάντηση του αν θα παραστεί τελικά ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Από αμερικανικής πλευράς έως τώρα το Κυπριακό χειρίζονται αποκλειστικά ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ, είναι όμως ερώτημα τι «γραμμή» θα δώσει ο νέος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr