Κομισιόν: Στα κράτη-μέλη η ευθύνη τήρησης της συμφωνίας στο προσφυγικό

Στα κράτη-μέλη της ΕΕ επιρρίπτει η Κομισιόν την ευθύνη για τη μη τήρηση της Συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2015 για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με απάντηση που έστειλε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Στην απάντησή της η Κομισιόν παραπέμπει τον ευρωβουλευτή στις εκθέσεις για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση οι οποίες περιέχουν επισκόπηση της τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

Η Κομισιόν αποφεύγει επίσης να διευκρινίσει αν προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας ένα και πλέον χρόνο μετά την υπογραφή της και καταλήγει λέγοντας πως "επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση κατά των κρατών-μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους".

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την Κομισιόν να διευκρινίσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να ανταποκριθεί στην παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, όπως και της βοήθειας σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει συμφωνηθεί από το Σεπτέμβριο του 2015, καθώς επίσης αν σκοπεύει να εφαρμόσει την πρότασή της για επιβολή προστίμου 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία μετεγκατάστασης.

Ακόμη, ο Στ. Κούλογλου ρωτούσε την Κομισιόν αν θα επιδείξει την ίδια πυγμή, όπως κάνει όταν πρόκειται για μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Ενώ για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας η Επιτροπή αντιδρά με πιέσεις, απειλές και κυρώσεις, στην απάντησή της εν προκειμένω, περιορίζεται να αναφέρει πως "είναι ενήμερη για τις ελλείψεις όσον αφορά την απόσπαση εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα. Καλεί συνεχώς τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρει ο ευρωβουλευτής.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ