Σφίγγει ο «λευκός κλοιός» στην Αττική, κακοκαιρία και σε άλλες περιοχές

Σφίγγει από την Τετάρτη ο «λευκός κλοιός» στην Αττική, ενώ κακοκαιρία επικρατεί ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιονοπτώσεις αναμένονται στα προάστια της Αθήνας, αλλά ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πυκνή χιονόπτωση πέφτει αυτή την ώρα στη Bοιωτία, την Πάρνηθα και τα Βίλια Αττικής.

Λόγω της χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, έχει πλέον διακοπεί. 

Ειδικότερα, για σήμερα, Τετάρτη προβλέπονται χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και βόρεια). Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και σε τρία σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Εθνική οδός Δράμας – Εξοχής από το 18ο μέχρι και το 38ο χιλιόμετρο λόγω ισχυρής χιονόπτωσης. Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 6, 20 οδηγοί που δεν είχαν αλυσίδες ακινητοποιήθηκαν στο σημείο. Οι οδηγοί απεγκλωβίστηκαν μετά από μία περίπου ώρα και οδηγήθηκαν στο Νευροκόπι. Αυτή την ώρα στο σημείο οι αρχές ρίχνουν αλάτι μέχρι να απομακρυνθεί το χιόνι και να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία το συγκεκριμένο τμήμα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στην Ημαθία, οι αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, από το 22ο έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου). Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Αρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας (από το 15ο χιλιόμετρο ώς το χιονοδρομικό) και στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας.

Εξάλλου εντός των επομένων ωρών, αναμένεται να υπάρξει αξιόλογη χιονόπτωση και στις περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και σε υψόμετρο πάνω από τα 200 μέτρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του περιφερειακού μετεωρολογικού κέντρου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στη Λάρισα. Χιονόπτωση αναμένεται και στο Πήλιο, αλλά και στον Όλυμπο.

Στη πόλη της Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης έπεσαν κάποιες νιφάδες χιονιού, όμως, σύμφωνα με την πρόγνωση, δεν προβλέπεται να υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα υπάρξουν στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται πάντως οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τις επόμενες ώρες, αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους και κάποιες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Επίσης , αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Για το λόγο αυτό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έθεσε τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ετοιμότητα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους οδηγούς και υπενθυμίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

Χιονίζει εδώ μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Το χιόνι πέφτει σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στο νομό.

Ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργία για τα μηχανήματα, ενώ έχει γίνει και διανομή αλατιού σε περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν υπάρξει ανάγκη.

Mικροπροβλήματα παρατηρούνται και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των βορείων ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ.

 Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες στο skaikairos.gr
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ