Διήμερη πανελλαδική απεργία αποφάσισαν οι ναυτικοί λόγω φόρων

Πανελλαδική απεργία 48 ωρών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 στις 06.00 το πρωί αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, μετά τις πληροφορίες ότι στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης συζητείται το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ, οι έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους.

Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι εάν συνυπολογιστεί η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης ο κλάδος των ναυτεργατών «οδηγείται στην πλήρη εξαφάνιση του», αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός θα εισπράττεται προκαταβολικά από το κράτος.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, κυβέρνηση και θεσμοί εξετάζουν κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών, στο πλαίσιο της περικοπής φοροαπαλλαγών ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται.
Πηγή: skai.gr