Σχεδόν 700 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μετά από επτά μήνες συμφωνίας

Σχεδόν 700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, στους επτά που είναι σε ισχύ η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι ενώ χιλιάδες νέες αφίξεις έχουν καταγραφεί στις ελληνικές ακτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τις 20 Μαρτίου έχουν γίνει 695 επαναπροωθήσεις στη γείτονα χώρα, ενώ ακόμα 255 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Το ίδιο διάστημα, οι αφίξεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες. Ειδικά στα νησιά, φιλοξενούνται πλέον 15.693 άνθρωποι, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με της χωρητικότητα των κέντρων στέγασης, που έχουν σχεδιαστεί για 8.030 άτομα.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στις αφίξεις και τις επαναπροωθήσεις έχει προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τα σύνορα με την ΠΓΔΜ κλειστά, σχεδόν 61.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε ελληνικό έδαφος, αριθμός που συνέβαλε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει την τρίμηνη παράταση των έκτακτων συνοριακών ελέγχων μέσα στη Ζώνη Σένγκεν έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Απότομη αύξηση των εισροών είχε παρατηρηθεί τις εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα στις 15 Ιουλίου.

Οι τελευταίες επιστροφές έγιναν σήμερα Τετάρτη, όταν οκτώ Σύροι – ανάμεσά τους πέντε παιδιά – μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στα Άδανα από τη Μυτιλήνη. Οι οκτώ επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία αφού ανακάλεσαν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.
Πηγή: skai.gr