Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε: Κόκκινο δάνειο έχει η ΑΓΥΙΑ ΑΕ

Οριστικά «κόκκινο» έχει κηρυχθεί δάνειο αρχικής αξίας 1 εκατ. ευρώ που έχει η εταιρεία ΑΓΥΙΑ ΑΕ του Σπύρου Καραμπάτσου, ο οποίος παραχώρησε στον εργολάβο Καλογρίτσα τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη, όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα.

Με δεδομένο ότι το δάνειο του 2007 είναι μη εξυπηρετούμενο, προκύπτει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ΑΓΥΙΑ ΑΕ στην Ιθάκη ανήκουν επί της ουσίας στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο.

Άρα δεν μπορεί το βοσκοτόπι των 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη που κάποιοι κοστολόγησαν έναντι 100 εκατ. ευρώ, να παραχωρηθεί ως υποθήκη, εγγύηση ή ως ενέχυρο σε οποιονδήποτε τρίτο.

Σημειώνεται ότι το δάνειο είχε δοθεί το 2007 από την Λαϊκή Τράπεζα, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και με τους τόκους και τις προσαυξήσεις ανέρχεται στα 1,8 εκατ. ευρώ.

Δήλωση βόμβα στο μεταξύ την Τρίτη από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, μιλώντας στο Βήμα FΜ τόνισε ότι "βεβαίως θα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες αυτοί, που ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή, αν αποδειχθεί προβληματικό το πόθεν έσχες του". 

Επιχειρώντας να ανασκευάσει, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι "αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες".

Πάντως, από το Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των τραπεζών ούτε με τις δανειοδοτήσεις, παραπέμποντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΚΕ, αλλά και στις τοποθετήσεις υπουργών όπως ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. 

Οι κυβερνητικοί κύκλοι μόνο επισήμαναν πως «οποιοδήποτε σύνδεση με την κυβέρνηση είναι ατυχής και βλέπουν προσπάθεια κάποιων να πετάξουν την μπάλα προς τα εκεί». 

Πηγή: skai.gr