Θάσος: Σε εξέλιξη τα μέτωπα της πυρκαγιάς - δεν θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία

Σε εξέλιξη παραμένουν τα μέτωπα πυρκαγιάς στο νησί της Θάσου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. 

Απειλούνται χωριά - κάηκαν σπίτια
Οι φλόγες απειλούν το χωριό Ραχώνι με τη φωτιά να βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ έκκληση για βοήθεια από εθελοντές έχουν απευθύνει και οι κάτοικοι των Μαριών, όπου μαίνεται φωτιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της Θάσου, Γ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε πως έχουν καεί σπίτια στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ενώ στάχτη έχουν γίνει υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον σταθμό μας, 10 σπίτια κάηκαν στον οικισμό «Μικρό Καζαβίτι» και 3 στον οικισμό «Μεγάλο Καζαβίτι», ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλύκη.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση
Στις απειλούμενες περιοχές η ηλεκτροδότηση παραμένει έως και τώρα (22:26 μ.μ)  ανενεργή.

Κλειστά τα σχολεία
Τα σχολεία του νησιού δεν θα ανοίξουν νωρίτερα από την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, όχι μόνον εξαιτίας της πυρκαγιάς, αλλά και λόγω της «αποπνικτικής ατμόσφαιρας» που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Το πρωί, η πυροσβεστική είχε καταφέρει να ελέγξει το μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο χωριό αλλά αργότερα η φωτιά αναζωπυρώθηκε από τους δυνατούς ανέμους.

Τραυματισμοί πυροσβεστών και κατοίκων
Στους τρεις έχει φθάσει ο αριθμός των τραυματισθέντων πυροσβεστών ενώ αρκετοί είναι και οι μικροτραυματισμοί πολιτών και εθελοντών.

Ενίσχυση των δυνάμεων
Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν σήμερα το πρωί και επί τόπου επιχειρούν συνολικά 200 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 36 στρατιώτες, 15 εθελοντές, 11 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τρία μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος
Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή της Μονής Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος.

Και άλλες φωτιές
Το απόγευμα φωτιές ξέσπασαν, τόσο στα Κανάκια Σαλαμίνας, σε δύσβατη δασική έκταση όσο και σε δάσος, στην Κρήτη, μεταξύ των περιοχών Μαλάξας και Τσικαλαριίας Χανίων. Και οι δύο φωτιές έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, μόνο το τελευταίο 12ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει, πανελλαδικά, 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Πηγή: skai.gr