Θεσσαλονίκη: Με λουκέτο κινδυνεύει ο μοναδικός σύλλογος Συνδρόμου Down

Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρίσκεται ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στη Θεσσαλονίκη που εκπέμπει βοήθεια εδώ και αρκετούς μήνες. Τα λειτουργικά κόστη του ιστορικού συλλόγου που ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της καθηγήτριας παιδιατρικής κλινικής γενετικής του ΑΠΘ Χαρίκλειας Χατζησεβαστού, πνίγουν κάθε δραστηριότητα και σβήνουν τα οράματα μιας κοινωνίας που οφείλει να δίνει ίσες ευκαιρίες διαβίωσης σε όλους τους πολίτες.

Η κρίση των τελευταίων ετών οδηγεί σε αδυναμία πολλών γονέων να προσφέρουν τα ελάχιστα χρήματα για την συνδρομή τους, ενώ οι όποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή μπομπονιέρων από τα παιδιά με σύνδρομο Down- που υπήρχαν πριν την κρίση- έχουν ελαχιστοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν ούτε τα βασικά έξοδα του τμήματος.

Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε χρηματικό κονδύλι 30.000 ευρώ που δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί. Επιπλέον η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οφείλει στον Σύλλογο 13.000 ευρώ από επιτυχίες που έχουν φέρουν φέρει οι αθλητές του σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down υποστηρίζει σήμερα 400 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και περίπου 90 παιδιά στη Θεσσαλονίκη. Όσοι είναι μακριά υποστηρίζονται μέσω τηλεφώνου, μέσω Internet, με αποστολή υλικού και μέσω των δράσεων. Τα παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο του Συλλόγου από Καλαμαριά και Εύοσμο ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.

«Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Είμαστε ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικός και τα μοναδικά μας έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές των γονέων, τις δωρεές, τις μπομπονιέρες και τα παζάρια που κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με κανέναν τρόπο δεν θέλουμε να κλείσουμε τον σύλλογο γιατί θέλουμε να αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να είναι δραστήρια. Αν μείνουν στα σπίτια τους για 2-3 μήνες χωρίς καμία δραστηριότητα, τα περισσότερα θα πάθουν κατάθλιψη βαριάς μορφής», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης.

«Σε αυτό το σημείο που φθάσαμε μειώσαμε δραματικά το προσωπικό μας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Όμως και πάλι δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τον Οκτώβριο, λόγω έλλειψης χρημάτων. Απολύσαμε δυστυχώς έναν εργαζόμενο και κάναμε ευέλικτες συμβάσεις 4 ωρών σε εννέα εργαζόμενους. Τώρα το καλοκαίρι μειώσαμε κατά πολύ τις ώρες τους. Για να λειτουργήσει υποδειγματικά ο Σύλλογος θέλουμε 13 εργαζόμενους με 8ωρη απασχόληση. Με μισθολογικό μηνιαίο κόστος 20.000 μαζί με τα όποια λειτουργικά έξοδα το ποσό είναι λίγο κάτω από τις 30.000 ο σύλλογος μπορεί να λειτουργήσει υποδειγματικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Αν και πριν από λίγους μήνες υπήρχε η ελπίδα ότι ο Σύλλογος θα έμπαινε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εντούτοις αυτό δεν είχε θετική κατάληξη.
Πηγή: skai.gr