ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Να μάθετε να σέβεστε τις συνθήκες για τη Θράκη

Σκληρή απάντηση στις καταγγελίες της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Με γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου τονίζει πως η μειονότητα της Θράκης, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα με όλους τους έλληνες πολίτες με βάση την ισονομία και την ισοπολιτεία που εγγυάται το ελληνικό Σύνταγμα.

«Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν», σχολιάζει αιχμηρά ο κ. Ευθυμίου, καλώντας μάλιστα την Άγκυρα να «προσπαθήσει για το μέλλον».

Στη δική του ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα, μεταξύ άλλων, ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού, αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες και αρνείται να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.

«Το σημερινό στάτους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που θέλουν να επωφεληθούν από τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, είναι πολύ μακριά από την αισιόδοξη σκοπιά που αντανακλάται σε δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνει δε ότι περιμένει ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν «το ταχύτερο δυνατό», καθώς αυτό θα έχει «θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις» Ελλάδας και Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης