Με το σταγονόμετρο γίνονται οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Με το «σταγονόμετρο» συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, με βάση τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα Τετάρτη επιστράφηκαν στη γείτονα χώρα τέσσερις ακόμα Σύροι, δύο γονείς με τα ανήλικα παιδιά τους, μετά από δική τους αίτηση.

Μετά και τις σημερινές επαναπροωθήσεις ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν επιστρέψει στην Τουρκία ανέρχεται σε 390, σχεδόν δύο μήνες αφού η ευρω-τουρκική συμφωνία τέθηκε σε ισχύ, στις 20 Μαρτίου.

Το ίδιο διάστημα έχουν φτάσει στη χώρα μας περίπου 8.500 άτομα.

Ο αργός ρυθμός επιστροφών έχει προκαλέσει προβληματισμό στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι οι περισσότεροι αφιχθέντες θα επαναπροωθούνταν λίγες εβδομάδες ή ακόμα και μέρες μετά την αποβίβασή τους σε ελληνικό έδαφος.

Ανησυχία των Βρυξελλών είναι ότι τυχόν δραματική αύξηση των εισροών τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσε να «πνίξει» τις υποδομές φιλοξενίας που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά, όπου ήδη βρίσκονται περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι.

Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Άγκυρα λόγω της αντιπαράθεσης για την απελευθέρωση των τουρκικών θεωρήσεων.
Πηγή: skai.gr