Ερωτηματικά για αποκρατικοποίηση της Αφάντου μετά την απόφαση Μπαλτά για αρχαιολογικό χώρο

Ερωτήματα για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο εγείρει η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να χαρακτηρίσει μέρος της περιοχής ως αρχαιολογικό χώρο, ουσιαστικά θέτοντας νέες προϋποθέσεις όσον αφορά τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης της περιοχής από ιδιώτες.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος επενδυτής θέλει να αρχίσει έργα στην περιοχή, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την άδεια του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού, ενώ στη συνέχεια οι κατασκευαστικές εργασίες θα παρακολουθούνται από αρχαιολόγους, όπως αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο κ. Μπαλτάς υποστηρίζει στην ανακοίνωση ότι η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου «σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ», αλλά «αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης».

Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου της Αφάντου ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, όμως σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη λόγω των αρχαιολογικών ερευνών και της αβεβαιότητας που επικρατεί για την προοπτική αξιοποίησης του χώρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αρχαιολογικές έρευνες στη Ρόδο καταδεικνύουν την ύπαρξη οικιστικής, ταφικής και εμπορικής δραστηριότητας που χρονολογείται από τα ελληνιστικά έως και τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

«Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει», υποστηρίζει ο κ. Μπαλτάς.
Πηγή: skai.gr