Πρόεδρος Βρετανικής Βουλής: Προτιμούμε «ενοχλητικά» αντί για «κυβερνητικά ΜΜΕ»

Eπίκαιρο όσο ποτέ για τη χώρα μας είναι το συνέδριο που διεξάγεται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για τη βελτίωση της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση. 

Στις διενέξεις που υπάρχουν σε Ουγγαρία, Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα, όσον αφορά τη λειτουργία του τύπου αναφέρθηκε ο Τζον Μπερκάου (φωτό), πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, μιλώντας στο συνέδριο.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπερκάου «και στη Βρετανία οι πολιτικοί κάποιες φορές αγανακτούμε με τα ΜΜΕ, αλλά ενώ η σχέση μας είναι τεταμένη,  προτιμούμε να έχουμε επιθετικά, αντιτιθέμενα, ασεβή και σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς ενοχλητικά ΜΜΕ, παρά να λειτουργούν υπό τον περιοριστικό μανδύα της κυβέρνησης και την υπόνοια ότι για να δημοσιεύσουν ένα σχόλιο χρειάζονται άδεια.»

John Bercow Senate of Poland 01.JPG
Τζον Μπερκάου

«Έχω γνώση
των επιχειρημάτων και ορισμένων διενέξεων που υπάρχουν στην Ουγγαρία, στην των διαφωνιών που Τουρκία και στην Ελλάδα... Αλλά ως πολιτικός που αγαπά την ελευθερία ας μού επιτραπεί να πω προς εσάς που επίσης αγαπάτε την ελευθερία ότι ένας Τύπος που ασκεί κριτική μπορεί να είναι ενοχλητικός για τους ανθρώπους στην εξουσία, αλλά ένα πράγμα είναι χειρότερο από τον Τύπο που ασκεί κριτική, και αυτό είναι ο Τύπος που δεν ασκεί κριτική» ανέφερε μάλιστα ε ο βρετανός πολιτικός.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Σουίνι, διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της Ofcom, του αντίστοιχου ΕΣΡ, τόνισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας η ανεξαρτησία του εποπτικού φορέα. Εναπόκειται στους εκλεγμένους πολιτικούς να καθορίζουν το πλαίσιο της ανεξαρτησίας μας, η οποία όμως είναι κρίσιμη για την αξιοπιστία του φορέα και όλου του συστήματος.» Στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος.
Πηγή: skai.gr