«Θύελλα» μετά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να τιμωρήσει δημοσιογράφους που στήριξαν το ΝΑΙ

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ που επέβαλε ποινές σε δημοσιογράφους για τις απόψεις που διατύπωσαν πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, επιβάλλεται ποινή διαγραφής 18 μηνών στον διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη, 12 μηνών στον γενικό διευθυντή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε και έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», διαμήνυσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.



«Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ [είναι] πρωτοφανής», δήλωσε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας μάλιστα πως «εμφανώς» πρόκειται για «υπόδειξη ΣΥΡΙΖΑ».

«Δίωξη Δημοσιογράφων για την ελεύθερη έκφραση γνώμης μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα», συμπλήρωσε.

«Ελπίζω» το ζήτημα «να φθάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «αν η ΕΣΗΕΑ ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας».

«Που ήταν η ΕΣΗΕΑ τα χρόνια του αντιμνημονιακού ψέματος; Κάθε δημοσιογράφος κρίνεται από το κοινό του. Η απόφαση είναι υποκριτική», δήλωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χριστίδης.

«Θα περίμενε κανείς από την ΕΣΗΕΑ και κάθε δημοσιογραφικό σωματείο να δίνει αγώνα, ώστε τα μέλη της, οι δημοσιογράφοι, να μπορούν να διατυπώνουν ελεύθερα την άποψή τους», σχολιάζει δηκτικά από Το Ποτάμι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς.

«Η ΕΣΗΕΑ διέγραψε δημοσιογράφους γιατί διατύπωσαν θετική άποψη για το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα υπέρ του ΝΑΙ. Δεν έκανε το ίδιο και φυσικά δεν έπρεπε να το κάνει για τους δημοσιογράφους που είχαν ξεσαλώσει υπέρ του ΟΧΙ», προσθέτει ειρωνικά.

Για «πρωτοφανή» απόφαση κάνει λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόρδας, σημειώνοντας ότι μια δημοσιογραφική ένωση, «αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της»

«Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες», συμπληρώνει.

Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Σκληρή αλλά και δηκτική απάντηση στην απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ είχε δώσει νωρίτερα ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού, Σταμάτης Μαλέλης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μαλέλης χαρακτηρίζει την απόφαση «αντιδημοκρατική» και «επικίνδυνη», καθώς «ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη», ανοίγει το δρόμο για «καθεστωτικές λογικές» και «χτυπά την ελευθεροτυπία», ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για μία «αυταρχική» κίνηση, η οποία ισοδυναμεί με επίδειξη δύναμης σε βάρος των δημοσιογράφων.
Πηγή: skai.gr