Επιστρέφουν στην Ειδομένη από τα Σκόπια και το Χαμηλό οι μετανάστες

Στον καταυλισμό της Ειδομένης επιστρέφουν ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τα Σκόπια, αλλά και από το χωριό Χαμηλό. Οι πρόσφυγες επεδίωξαν να περάσουν τη Δευτέρα στο έδαφος των Σκοπίων. Στην Ειδομένη οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολες καθώς βρέχει από το πρωί και το κρύο είναι δυνατό.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, εκτός καταυλισμού της Ειδομένης παραμένοντας στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν χθες χίλιοι περίπου πρόσφυγες για να εισέλθουν στην γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία, εμποδίζοντας την είσοδό τους.

Ελεύθεροι αφέθηκαν εξάλλου τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ειδομένη μεταβαίνουν εκτάκτως ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ