Άρχισε η ανακατανομή προσφύγων ανά την Ελλάδα - Απρόθυμοι οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας

Οι πρώτοι 150 πρόσφυγες από τον Πειραιά, που βρίσκονται ήδη καθ' οδόν, φτάνουν σήμερα στην Ήπειρο, από τους 2000 και πλέον που αναμένονται συνολικά στην περιοχή της Ηπείρου, για να φιλοξενηθούν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα. Πρόκειται για γυναίκες και παιδιά από την Συρία, όπως εξήγησε η κ. Κατερίνα Μιτοπούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία τόνισε πως "με δύναμη ψυχραιμία και ανθρωπισμό θα φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους" ,ενώ δήλωσε "περήφανη για την στάση της Ελληνικής κοινωνίας".

Ο χώρος πάντως στην Κόνιτσα δεν ήταν στους αρχικά πέντε επιλεγμένους για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που είναι ενδεικτικός της μη σωστής οργάνωσης από πλευράς της κυβέρνησης η οποία λειτουργεί υπό την πίεση των γεγονότων. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας άλλος επιλεγείς χώρος στο Λουτρό Πρέβεζας δεν κρίθηκε επαρκής από κλιμάκιο του στρατού που επισκέφτηκε την περιοχή.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο είναι πρόθυμοι να παράσχουν κάθε πρακτική βοήθεια για την φιλοξενία προσφύγων ,εκτός και από την διακηρυγμένη σε όλους τους τόνους απαραίτητη έκφραση αλληλεγγύης και ανθρωπισμού ,ταυτόχρονα όμως τονίζουν την δυσαρέσκειά τους για τη μη ενημέρωση τους και για το γεγονός πως προτάσεις τους δεν ελήφθησαν υπ' όψιν.

Στον χώρο του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου στον Κατσικά Ιωαννίνων άρχισαν χτες εργασίες διαμόρφωσής του, προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων εξέφρασε σε πρόσφατη συνεδρίασή του αντιρρήσεις για την καταλληλότητα του χώρου. Ο δήμος Ζηρού θέτει προϋποθέσεις για την φιλοξενία στο ανενεργό στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας ενώ ο δήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων Μιχάλης Πλιάκος δηλώνει πως ο δήμος είναι έτοιμος να συνδράμει " στο ανθρωπιστικό και εθνικό θέμα ,αλλά δεν θα ενδώσουμε σε φιρμάνια". Στην περιοχή της Ηπείρου υπάρχει εγρήγορση από πολλούς φορείς ,οργανώσεις ,και συλλογικότητες για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή και αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις .

Εντούτοις, απροθυμία διαπιστώνεται στους περισσότερους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα διοικητικά τους όρια. Από το κατεπείγον έγγραφο του περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη προς τους 11 δημάρχους, όπου ζητούσε να προτείνουν χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες απάντησαν θετικά μόνο δύο δήμοι.

Ο δήμος Κοζάνης πρότεινε ως χώρο φιλοξενίας το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης που χρησιμοποιείται και σήμερα, ο δήμος Δεσκάτης Γρεβενών πρότεινε το κτίριο του Γεωπάρκου και ο δήμος Γρεβενών μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής πρότειναν το κτίριο των σχολών της αστυνομίας ή το παλιό νοσοκομείο της πόλης.

Η αντιπεριφέρεια Καστοριάς πρότεινε το κτίριο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ΤΕΙ της περιοχής. Οι δήμοι Φλώρινας, Καστοριάς, Βοΐου και Εορδαίας στην Κοζάνη δήλωσαν ότι θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αλλά δεν διαθέτουν χώρους, ενώ ο δήμος Σερβίων Βελεβντού στην Κοζάνη και Άργους Ορεστικού στην Καστοριά δεν απάντησαν καθόλου.
Ο περιφερειακός σύμβουλος που χειρίζεται τα θέματα φιλοξενίας προσφύγων Ηλίας Κατανας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "η περιφέρεια υπέβαλε το ολοκληρωμένο σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων που έχει καταρτίσει προς την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από ό,τι φαίνεται θα 'ναι το πρώτο σχέδιο που θα λάβει έγκριση εφαρμογής".

Στο σχέδιο προβλέπονται προδιαγραφές που θα ορίζουν τη φιλοξενία, την περίθαλψη, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τη διατροφή των προσφύγων, καθώς και τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στην περιφέρεια, που θα ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο στην εφαρμογή του.
Πηγή: Γιώργος Γκόντζος - ΑΠΕ - skai.gr