Κατάσταση ασφυξίας καθώς συνεχίζονται τα καραβάνια προσφύγων

Όλο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές στην Ελλάδα, χωρίς να είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη για τον αριθμό των ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν επί ελληνικού εδάφους, αφού η Αυστρία και τέσσερα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων αποφάσισαν να θέσουν αυστηρά πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που δέχονται κάθε μέρα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ειδομένη και στον Πειραιά, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τουλάχιστον νέο κέντρα φιλοξενίας στο γήπεδο μπέιζμπολ, στο Ελληνικό. Σε μία ένδειξη όμως ότι οι εν λόγω δομές δεν είναι επαρκείς, η κυβέρνηση κάλεσε τους Δήμους να γνωστοποιήσουν τις επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν και προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων. Την Τρίτη πάντως ανεστάλησαν οι εργασίες για κέντρο φιλοξενίας στο Πάρκο Τρίτση.

Περίπου 7.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου το μεσημέρι της Δευτέρας οι Σκοπιανοί άνοιξαν τα σύνορα για λίγη ώρα, επιτρέποντας την είσοδο μόλις σε 30 άτομα.

Είχαν προηγηθεί εκτεταμένα επεισόδια, με εκατοντάδες πρόσφυγες να προσπαθούν να ρίξουν τον φράχτη που έχει στηθεί από την σκοπιανή πλευρά των συνόρων. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους διαμαρτυρόμενους και λίγη ώρα αργότερα κατέφθασαν στο σημείο αστυνομικές ενισχύσεις.

Δεν έχουμε εκτίμηση για το πόσοι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, υπάρχει όμως η ασφαλιστική δικλείδα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά να πάνε στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας. Όπως είπε ο κ. Δρίτσας, 1.200 άτομα στεγάζονται σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται ακόμα 1.100 άτομα.

Άδειασε προσωρινά η πλατεία Βικτορίας, όπου νωρίτερα είχαν στήσει καταλύματα περίπου 500 άνθρωποι, αλλά αναμένεται να ξαναγεμίσει μέχρι το βράδυ.

Συνολικά, περίπου 25.000 έως 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα να έχει προειδοποιήσει ωστόσο ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει τους 70.000 μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς το κλείσιμο των συνόρων προς τη Βόρεια Ευρώπη ελαχιστοποιεί τις εκροές.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς η ανοιξιάτικη καλοκαιρία θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, αύριο Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο της Κομισιόν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το σχέδιο θα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και οι πόροι θα διατεθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στάδιο εκπόνησης σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Προσέθεσε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.
Πηγή: skai.gr