Κυβερνητικό μπλόκο στον Τύπο σε Hotspots και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (Upd)

Απαγόρευση εισόδου για δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία σε όλα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων επιβάλει η κυβέρνηση.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών δεν δίνεται κάποια αιτία για την απόφαση αποκλεισμού του Τύπου από τους χώρους φιλοξενίας, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την άρση του μπλόκο, καθώς η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι νεοτέρας».

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται ασφυκτική, με περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν υπό άθλιες συνθήκες, με ανεπαρκείς υποδομές, καθώς ο χώρος φιλοξενίας δεν επαρκεί.

Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια κοντά στον φράχτη με συρματόπλεγμα που έχουν ορθώσει από την πλευρά της ΠΓΔΜ, όταν υπήρξαν πληροφορίες πως άνοιξαν τα σύνορα. Οι πρόσφυγες προσπάθησαν να γκρεμίσουν την πύλη, με τους σκοπιανούς αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, με συνέπεια να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα σε 15 άτομα.

Παράλληλα, περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στην Πειραιά, αφού περίπου 2.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν σήμερα στο Λιμάνι, από Χίο, Λέσβο και Λέρο.

Σε κακό συντονισμό απέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας την άφιξη του πλοίου «Αριάδνη» το πρωί στον Πειραιά με περισσότερους 1.800 πρόσφυγες. Ήταν κάτι που μας ξέφυγε απο τον σχεδιασμό, προσέθεσε ο κ. Δρίτσας.

Εν τω μεταξύ, νέα κέντρα φιλοξενίας στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον και στο γήπεδο του μπέισμπολ, μέσα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, θα δημιουργηθούν ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο Πάρκο Τρίτση υπολογίζεται να μεταφερθούν 1.500 άτομα ενώ στο γήπεδο μπέισμπολ ξεκινά η διαδικασία στησίματος των σκηνών.

Σε πολιτικό επίπεδο, το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας.

Το δε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό συγκλήθηκε επισήμως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Παρασκευή, ενόψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου.

Εξηγήσεις από το Υπουργείο για την απόφαση να αποκλεισθούν τα ΜΜΕ

Σε εξηγήσεις για την απόφαση να "μπλοκαρισθούν" τα ΜΜΕ από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα κέντρα φιλοξενίας και τα κέντρα μετεγκατάστασης  προχώρησε αργότερα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνοντας λόγο για «προσωρινή αναβολή της πρόσβασης» και διευκρινίζοντας ότι «έγινε ύστερα από αίτημα των ίδιων των συντονιστών των κέντρων, προκειμένου να μην αποσπώνται από το έργο τους που είναι η διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών».

«Την παρούσα στιγμή - αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου - τα κέντρα καλούνται να διαχειρισθούν με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο μια ανθρωπιστική κρίση, που αφορά καταρχήν όσους έχουν εισέλθει στη χώρα. Οι απασχολούμενοι στα κέντρα καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν έναν συνεχώς αυξανόμενο και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενηθούν σε κέντρα, όπου πρέπει να τους παρασχεθούν τα μέσα για τη βραχύχρονη επιβίωσή τους στη χώρα, να διαφυλαχθούν από επιτήδειους που καραδοκούν ,αλλά να καθησυχασθεί η δική τους αδημονία να συνεχίσουν το ταξίδι. Κατά δεύτερον - προστίθεται - μέριμνα των συντονιστών των κέντρων, αλλά και όσων εργάζονται σε αυτά είναι η κατά το δυνατόν διασφάλιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών».

«Καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένοι από την κρίση - συνεχίζει η ανακοίνωση - οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα απερίσπαστοι στο έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να μην εισέρχονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οργανώσεων, αλλά και ερευνητές Πανεπιστημίων στα κέντρα».

Το Υπουργείο διαβεβαιώνει τέλος ότι: «Σύντομα θα παρασχεθεί οργανωμένη δυνατότητα πρόσβασης».


Πηγή: skai.gr