Σε τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό μετατρέπεται η Ελλάδα - Έριξαν το φράχτη στα Διαβατά οι πρόσφυγες (upd)

Συνωστισμός προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε μέσο να φτάσουν στη λεγόμενη Βαλκανική οδό, προκειμένου να μεταβούν στη βορειοδυτική Ευρώπη, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη και σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, εξαιτίας της απόφασης των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα.

Ενδεικτικό της απόφασης της γείτονος χώρας, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν διέλθει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα 1.110 πρόσφυγες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εισήλθαν στη χώρα 7.000 πρόσφυγες, ενώ τόσο κατά μήκος της εθνικής οδού όσο και στην Ειδομένη εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι 5.000 πρόσφυγες.

Χάος επικρατεί αυτή την ώρα με την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα, δεκάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σταματημένα από την αστυνομία λεωφορεία σε πάρκινγκ, προσπάθησαν να διασχίσουν με τα πόδια τα Τέμπη, προκειμένου να μεταβούν στην Ειδομένη, αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν κάθετα στο οδόστρωμα, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι από στιγμή σε στιγμή καταφθάνουν στο σημείο λεωφορεία που θα  τους μεταφέρουν στον προορισμό τους.

Επιπλέον, πριν από λίγο, χίλιοι περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, έριξαν το φράχτη του στρατοπέδου και ξεκίνησαν την πορεία τους με τα πόδια, με κατεύθυνση την Ειδομένη. 

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τις 06:00 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου έως τις 06:00 της επόμενης ημέρας πέρασαν στα Σκόπια, 250 πρόσφυγες, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από τις 23 έως 24 Φεβρουαρίου πέρασαν ακόμη 860 πρόσφυγες. Το 24ωρο 22-23 Φεβρουαρίου μπήκαν στην Ελλάδα 4.000 άτομα και ακόμη 3.000 την επόμενη μέρα.

Στην Αττική, όσοι από τους μετανάστες είναι πρόσφυγες οδηγούνται στον Ελαιώνα και στο Χόκεϊ, ενώ οι υπόλοιποι στο Σχιστό, που έχει γεμίσει και στα Διαβατά. Οι αστυνομικές αρχές έχουν δημιουργήσει σημεία ανάσχεσης των προσφύγων που κατευθύνονται προς Ειδομένη, επιχειρώντας να τους πείσουν να πάνε σε κέντρα διαμονής. Τα «μπλόκα» έχουν στηθεί σε Αφίδνες, Λαμία, Λάρισα, Κατερίνη, έξω από τα διόδια Λεπτοκαρυάς στη Θεσσαλονίκη, στα Διαβατά, το Πολύκαστρο, το Πλάζα κοντά στα σύνορα και τελικά στην Ειδομένη.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει παραχωρήσει τέσσερις χώρους για τη φιλοξενία όσων φθάνουν με καράβια από τα νησιά πριν γίνει ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς έχουν έρθει σε επαφή με δήμους και κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και έχουν βρεθεί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες (π.χ. γυμναστήρια κ.ά.).

Ενδεικτικά, στην Καβάλα σε χώρο στο παλιό λιμάνι φιλοξενούνται 1.000 πρόσφυγες, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε Κοζάνη, Καλαμπάκα και αλλού. Εντυπωσιακό είναι ότι η Καλαμπάκα έχει αποτελέσει «έκτακτο» δρομολόγιο των προσφύγων προς τον βορρά εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων.
Πηγή: skai.gr - Παναγιώτης Σπυρόπουλος