Έκκληση για συνέχιση της δίκης της ΧΑ

Έκκληση για άλλη μια φορά για απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής απεύθυνε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου καλώντας τους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους να χορηγήσουν άδεια στα μέλη τους για τη διεξαγωγή της δίκης παρά την αποχή των δικηγόρων.

Η δίκη δεν έγινε ούτε σήμερα λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων ενώ στο ακροατήριο η ατμόσφαιρα ήταν βαριά μετά την απόφαση για αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο Ρουπακιάς ήταν παρών στο δικαστήριο, ακόμα κρατείται καθώς η αποφυλάκισή του θα γίνει στις 18 Μαρτίου, ενώ παρόντες ήταν ελάχιστοι από τους λοιπούς κατηγορούμενους.

Για την αποφυλάκιση Ρουπακιά που προκάλεσε όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις εκθέτοντας για μία ακόμη φορά τις αντοχές του δικαστικού συστήματος να φέρει σε πέρας σημαντικές δίκες σε εύλογο χρόνο, χθες η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, προς εκτόνωση των αντιδράσεων, παρενέβη στο θέμα με ανακοίνωσή της.

Η Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου επέρριψε την ευθύνη τόσο στους Δικηγορικούς Συλλόγους καλώντας τους να δώσουν άδεια για να συνεχιστεί η δίκη παρά την αποχή των δικηγόρων, αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν εξασφάλισε κατάλληλη αίθουσα για την διεξαγωγή της δίκης σε καθημερινή βάση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ απάντησε με στοιχεία στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι ακόμα και αν η δίκη γινόταν κατά τη διάρκεια της αποχής των δικηγόρων, ο Ρουπακιάς θα αποφυλακιζόταν έτσι κι αλλιώς καθώς η δίκη βρίσκεται ακόμα στην αρχή και δεν επρόκειτο επ ουδενί να τελειώσει στα μέσα Μαρτίου.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, βγαίνοντας από το δικαστήριο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και παρέπεμψε στο δικηγόρο της οικογένειας Αν. Τζέλη ο οποίος αφού υπογράμμισε πως η αποχή των δικηγόρων " ειναι απολύτως δικαιολογημένη λόγω της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης" τόνισε πως "θα έπρεπε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξει μια ευαισθησία και να χορηγήσει άδειες σε δίκες που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας".

Ο κ. Τζέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε πως οι δικηγόροι δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκιση Ρουπακιά " Δεν θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά είναι θέμα ηθικής τάξεως να προχωρήσουμε μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ότι είναι κατηγορούμενοι" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως εν μέρει οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γ. Ρουπακιά τον καλύπτουν " αρκεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο" .

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου